Bonlook jedanaesterac - Miro Raguž
6. maj 2014. | Lokal selebritiz | Autor: Stolaclook | Pogledano: 3708 puta
Dugo i željno očekivani gost našeg jedanaesterca napokon je Miro Raguž, jedan od najboljih (koliko god se snebivao) grafičkih dizajnera južno od Save i čovjek iz najužeg kruga krivaca za preporod stolačke limene glazbe. Mirin angažman na revitalizaciji i promociji nekropole stećaka Boljuni, opet, priča je za sebe. U svakom slučaju, svako druženje sa ovim "doktorom općih znanosti” i tipičnim predstavnikom hercegovačkog liskaluka čini sagovornika (iako je od Mire teško doći do riječi) bogatijim za nova saznanja i nudi veliku porciju vedrine. Stoga, sigurni smo vas Mirini odgovori na naša standardna pitanja nipošto neće razočarati.
 

Stolaclook: Najdraža stolačka mahala ili dio grada?
Što se  mahale tiče, dvoumim se između Novaka ili Grahovišta. Znam da vaši ostali sugovornici, u ovoj rubrici redovito navode četvrti gdje su npr. rođeni ili obitavaju, ali ja to ne mogu. Sa mojih pedeset i kusur Stolac ne mogu djeliti. Što se ostalih toponima tiče, spomenuo bih kao drage Jokšinovac i Pizdine. Vraćaju me u mladost. Ipak pitanje bi se moglo proširiti i na "...dio grada i okolice?"

Stolaclook: Šta ste kao mali željeli postati?
Stolar. Moguće je da nisam posve iskren, jer ovakve pretenzije čovjek obično formira mnogo kasnije i sebe uvjeri da to misli oduvjek. Malomorgen!

Stolaclook: Šta biste uradili da ste ove hefte načelnik općine?
Ništa. Ali ako insistiraš na odgovoru, vjerojatno bih vrijeme od pet radnih dana iskoristio da ozakonujem odluku da gradonačelnik Stoca isključivo može biti volonter.

Stolaclook: Nije Stočanin ko...
...ne voli Stolac, Bitunju, Basilije, Komanje Brdo, Hrgud, Berkoviće, Predolje, Barane, Ošanjiće, Hodovo, Ljuca, Kozice, Trijebanj, Ljubljenicu (i Borićevinu), Šćepan Krst, Dabricu, Koritnik, Dubrave (cijele), Boreviće, Kremenac (naročito), Poprate, Poplat, Njivice, Kruševo, Bačnik, Ćore, Burmaze (čitave: Bjeleviće, Pušišta, Boljune, Udoru, Ober, Riđicu...), pa čak i Hrasno. Zamalo zaboravih Duboku.

Stolaclook: Omiljena narodna ili rock'n'roll izreka?
Nije svako zlo za zlo, ili jedna lijepa riječ potare tisuću ružnih.

Stolaclook: Troje najvažnijih Stočana svih vremena su...
Osman Pirija, Marko Ružić i Mehmedalija Dizdar. Sebe bih stavio na četvrto mjesto, ali odzada.

Stolaclook: Omiljeno jelo?
Kad neko dijete kaže da ne voli npr. prasu ili sarmu ili nešto drugo, kažem mu: Eee, blago tebi, ja sve volim. Život nije lak kad sve voliš.

Stolaclook: Gdje biste, gluho bilo, najradije bili izbjeglica?
Na Novom Zelandu. Da me nikad ne ufate.

Stolaclook: Omiljena pjesma?
...neka ljubi ko god koga hoće...

Stolaclook: Da je sutra smak svijeta, šta biste danas uradili?
Očekivao sam konkretnija pitanja. Odgovor bi ipak bio: Život je vječan, a kad ću umrijeti nije važno.

Stolaclook: Vaša poruka gradu i svijetu?
Nemam nikakvu poruku. To je zvanično. Nezvanično bih dodao: postoje stvari koje nemaju naciju. Obično ih nazivamo "one stvari".

 
Print verzija Posalji prijatelju Dodaj u Favorite
  Register