Budžetski predatori u HNK
30. apr 2014. | Vijesti | Autor: T. L. | Pogledano: 1257 puta
Odnosi SDA i HDZ BiH u Mostaru u HNK ozbiljno su uzdrmani u posljednje vrijeme, nakon što su "hrvatski partneri" odlučili promijeniti svoje partnere u donošenju najvažnijih odluka. Na nivou Mostara, "partnerstvo" još nekako i "šljaka" zbog sporazuma oko supotpisnika za proglašenje budžeta Grada, ali zato u HNK traje pravi mali politički rat.

Sve je krenulo nakon što su dva HDZ-a došlo do zaključka da bi bilo bolje (a vjerovatno i jednostavnije) završiti posao oko kantonalnog budžeta sa SDP BiH, nego sa SDA. Kako se posao "uhodavao" oko budžeta, saradnja SDP-a sa dvije nacionalne hrvatske stranke ažurirana je i u Vladi HNK, gdje su ministri iz SDA ostali kratkih rukava. 

U igri je naime bio novac za ZZO HNK, odnosno uvećenje tranše zbog upošljavanja novih kadrova, na šta su "oko bacili" i SDP i dva HDZ-a. Uslijedilo je zatim dramatično saopštenje SDA HNK, u kome je ova stranka optužila SDP za saradnju sa hrvatskim strankama, uključujući i pitanje statusa Grada Mostara.

Ovaj najnoviji primjer političke kombinatorike po principu "uzmi sve što ti politika pruža" samo je još jedan dokaz da su se na političkoj sceni pogubili svi kriteriji, te da se borbe vode bez rukavica i uz masovno korištenje prljavih trikova. 

Niko ovdje nije bez putera na glavi, ni SDA koja SDP optužuje za ono što je godinama sama radila, ni SDP koji u tišini gricka i ono malo preostalog kredibiliteta kojeg ima. 

Politika je postala čisti klijentilizam i pragmatizam. Priče o dobrim namjerama i planovima su samo - priče i ništa više. Sve se svelo na "otimanje" svega što se oteti da na bilo kojem nivou vlasti, a sve sa željom da se poklopi sve što se može do izbora. Za SDA i dva HDZ-a se zna da su ovakvu politiku vodili i ranije, ali je svakako novost da je i SDP ušao "u kolo".
 
Politika kao sistem upravljanja javnim poslovima na osnovu moralnog i društvenog opredjeljenja je odavno stvar prošlosti. Na sceni su budžetski predatori, bez obzira na stranačku pripadnost. 

(StarMo)
 
Print verzija Posalji prijatelju Dodaj u Favorite
  Register