Često lažem svojoj ženi da dobro kuha
8. maj 2012. | Gastronomija | Autor: Jadranka Tomić | Pogledano: 1783 puta
Jamie Oliver, bez imalo lažne skromnosti, reći će da svakoga može osvojiti svojim jelima. Iako se planirao povući iz televizijskog svijeta, 37-godišnji autor nekoliko kuharica ponovno je zasjao na malim ekranima, ovoga puta promovirajući novu emisiju ‘Jamie kod kuće’, koja se prikazuje na Doma TV-u, a kojoj je cilj naučiti gledatelje kako pripremiti zdrav obrok od namirnica koje mogu i sami uzgojiti u svom vrtu.

Odakle vaša ljubav prema kulinarstvu?
 
Za kuhanje sam se počeo zanimati nakon što sam jednoga dana pitao oca mogu li dobiti džeparac kao što dobivaju moji vršnjaci. Odgovor je bio negativan, ali ponudio mi je opciju da se svako jutro malo ranije probudim i zaradim ga. Tako sam s osam godina počeo raditi u njegovu restoranu. Prvih nekoliko mjeseci nisam se odvajao od metle i krpe, ali taj mi se posao nije činio dovoljno muževno. Nakon toga počeo sam vikendima raditi u obližnjoj gostionici, i to je trajalo dok nisam završio srednju školu. Poslije sam upisao ugostiteljski koledž i oduševio se predavanjima, kolegama... Tako je počela moja strast prema hrani; okružen ljudima nadarenijima od sebe, nadahnut njihovim zaraznim entuzijazmom. Upijao sam kao spužva. Sjećam se da sam na naša druženja išao s bilježnicom i kad god bih čuo neki novi kulinarski izraz, u WC-u bih ga kriomice zapisao.

Sjećate li se prvog jela koje ste pripremili?
 
Budući da sam obožavao talijansku kuhinju, prvo mi je jelo bila tjestenina u umaku od divljih vrganja.

Je li vam to jelo uspjelo iz prvog pokušaja?
 
Nikako. Prije nego što sam na tanjur stavio jestiv obrok, bacio sam nekoliko zagorenih tava u smeće i umalo ostao bez kažiprsta. Ali to tako mora biti. Učio sam na vlastitim pogreškama, a nema bolje škole od te. Tako sam kao mladi kuhar naivno vjerovao kako je zahtjevan obrok - dobar obrok.

Pokrenuli ste i dokumentarnu emisiju ‘Jamiejevo ministarstvo prehrane’. Koji je cilj te emisije?
 
Želim motivirati ljude da se vrate u svoje kuhinje i napokon počnu dobro kuhati. Isto tako, želim im dokazati da svatko može naučiti kuhati i da je to prije svega zabavno. U mojoj emisiji naučit će i kako kuhajući mogu uštedjeti novac, a pokrenuo sam i metodu ‘Šalji dalje’. Ona inspirira ljude koji nikada nisu kuhali da naprave prvi korak i onda, nakon što nauče jedan recept, pouče dvoje novih ljudi kako napraviti to isto jelo. Na taj način motiviram ljude koji znaju kuhati da svoje znanje i vještine šire dalje podučavajući prijatelje, kolege, članove obitelji.

Nedavno ste izjavili kako nikada ne biste mogli biti vegetarijanac. Zašto?
 
Osim što obožavam jesti meso, ono je i jako zdravo. Naravno, kao i u svemu, jako je važno imati mjeru, a pod time mislim da treba znati uravnotežiti obroke. Primjerice, triput tjedno jedem meso, a ostale dane u tjednu povrće i kuhane obroke. Nemam ništa protiv vegetarijanaca, samo im želim poručiti da moraju jako paziti na svoju prehranu kako ne bi ugrozili zdravlje.

Branite li djeci neke namirnice?
 
Ne vjerujem u zabranu bile kakve vrste. Moja djeca obožavaju jesti palačinke i mogli bi ih jesti za doručak, ručak i večeru. Kad primijetim da su pretjerali, sklopim dogovor s njima da moraju pojesti tanjur variva, a nakon toga za večeru mogu dobiti svoju omiljenu slasticu. To je poštena razmjena.

Kakva je kuharica vaša supruga Jools?
 
Možda je bolje da ne govorim o tome ako se želim vratiti kući. Šalim se. Jools dobro kuha za našu djecu, ali ne i za moje nepce. Često joj kažem kako joj je hrana ukusna, a zapravo to nije prava istina. No u braku su dopuštene sitne laži.

Koja je tajna uspješnog braka?
 
Imamo svojih uspona i padova, baš kao i svi parovi, ali nosimo se s tim, ne ignoriramo ih. Za mene je to sve jedan zabavan proces.

Kako volite provoditi slobodno vrijeme s obitelji?
 
Obožavamo prirodu, tako da smo u parku ili šumi kada god je lijepo vrijeme. Volimo i kuhati u prirodi, tako da često okupimo prijatelje u vikendici i dok ja s dečkima pečem roštilj, supruge se igraju s djecom na obližnjoj livadi.

Otac ste triju djevojčica i sina. Planirate li imati još djece?
 
Zasad ne, ali kod nas se to nikada ne zna. Ne volim donositi neke konačne odluke u životu. Zapravo ne vjerujem u njih.

Tko je stroži u odgoju, vi ili supruga?
 
Jools jer više vremena provodi s njima. Ali to mora tako biti. Djeca moraju znati što se smije, a što ne. Ne bih bio sretan da mi djeca jednom budu razmažena gospoda ili da ostanu poznata samo po tome što su moja djeca. To bi mi bila kazna. Želim se ponositi njihovim uspjesima.

Koja je najveća neistina koju ste čuli o sebi?
 
Da sam škrt. To je mogao reći samo netko tko me doista jako mrzi.
 
(story.hr)
 
Print verzija Posalji prijatelju Dodaj u Favorite
  Register