Dugo te dugo očekujem
9. dec 2012. | Humor i satira | Autor: Stolaclook | Pogledano: 2667 puta
Prvo i prvo da pozdravim sve vas u studiju i režiji od stolacloka. Puno mi se sviđa vaša stranica na fejzbuku i piše puno poučnih stvari. Ali ja imam jedan problem. Sviđa mi se jedna cura koja živi blizu mene. Zaljubio sam se u nju kad smo bili u prvom srednje. Pokuš'o sam preko jedne naše iz razreda da joj kažem da mi se sviđa, ali nisam svatio sviđam li se i ja njoj. Ta ljubav nikako da prođe. Ona je imala nekakvih bezveze momaka ali sad je ima, četiri godine sama. Samo da kažem da sam sad u decembru uzeo 33 godine a ona je od mene mlađa dva i po mjeseca (to sam joj vidio na fejzbuku). Mogu li mi onaj doktor ili hodžinica a može i onaj s Dabra išta pomoć'?
Dugo te dugo očekujem

Prim. Dr. Sc. Semiramidin Dino Nalaz: Poštovani, moram kazati kako mi je jako drago što je prvo pitanje koje je stiglo na našu adresu upravo ljubavne naravi. Da budem ličan, podsjetili ste me na moju prvu pravu (platonsku) ljubav iz studentskih dana u Zimbabveu, te Vas itekako dobro razumijem. Doduše, moj problem bio je nešto drugačije prirode budući da se našoj vezi ispriječila treća osoba. Otac moje voljene, naime, nije mogao ni zamisliti da mu se kći uda za bijelca. Stoga je vrač njegovog plemena bacio na mene najjače afričke čini, i da nije bilo tete Šuhvete i njenog umijeća, danas zasigurno ne bih pisao ove redove. No, dosta o meni. Dragi moj Dugo te dugo očekujem, nadam se da si svjestan kako nisi jedini sa sličnim problemom u našem pitomom mjestu. Što bi stari Stočani rekli: "Ko u prvih sedam godina curi kaže da je voli, ljubav mu je vatra što na orašini gori." Istina, Vi ste dobrano prekoračili granicu navedenu u citiranoj umotvorini, ali to, naravno, nije problem. Iz Vašeg pisma, doduše, nisam do kraja razumio kako Vam to, ustvari, nije bilo jasno da li djevojka gaji neka osjećanja prema Vama nakon što je Vaša zajednička prijateljica intervenirala kod nje. Stoga bih Vas zamolio da ponovo kontaktirate dotičnu. Pretpostavljam da je od njenog razgovora sa Vašom voljenom prošlo nekoliko godina, ali nadam se da će Vam ipak moći pružiti informacije koje će nam biti od koristi. Jako bi važno bilo znati da li je na pomen vašeg imena u razgovoru Vaša voljena ispoljila reakcije poput prolaska rukom kroz kosu, kakvog zagonetnog smiješka ili pak zgađenog izraza lica. Molim Vas da me o ovome čim prije obavijestite koristeći moj službeni e-mail: monkshnk@tel.net.ba Iako bih Vam, za svaki slučaj, propisao blagu dozu psiholeptika (Artan 5mg 3X1 prije jela), mislim kako nemate razloga za ozbiljnu zabrinutost. I na kraju, da Vam odam jednu malu ličnu tajnu iz mojim zimbabveških dana. Nakon uzimanja pomenutog medikamenta, zatvorite oči i u sebi ponavljajte stihove D. Maksimović: "Ne, nemoj mi prići! / Hoću iz daleka da volim i želim oka tvoja dva. / Jer sreća je lepa samo dok se čeka, / dok od sebe samo nagoveštaj da.", i vidjet ćete kako je svijet, ustvari, puno ljepše mjesto nego što ste svih ovih godina mislili.

Vidoje Viljuškar: Dragi junače, sinoć sam ti do nekijeh doba gled'o u viljušku i zbog tebe sam propustio Sulejmana na OBN-u, ali nije mi nimalo žao. Svakako ima sutra repriza. Viđoh ti u viljušci da te doslen dosta ljuta jada ubilo, a to ti je sve ništa šta te čeka. Ova cura za koju pitaš, nije, prijatelju, čista srca. Ona odavno zna da si ti nju begenis'o, ali ti zamjera što si bez posla a ni tvoja mater joj nije po volji. Ni ona ti prijateljica nije istinu kazala, jerbo je ona tvoja njojzi u oči rekla: "Ne bi, vala, za onog kukavca da je zadnji na svijetu!" Njoj ti se sviđa jedan što su mu sredili da radi u kantonu, iako ni njegovu majku ne voli. Njih će ti se dvoje bržem i uzet, a ti ćeš onda od svog jada pobjeć' put Švedske u rođaka. Tamo ćeš upoznat' jednu curu - e ne viđoh dobro je li iz Kine ili Vijetnama - ali ni tu neće biti sreće, pa ćeš najpotlje šćeti sebi kidisati. Vidio sam u viljušci da stojiš na mostu i da se hoćeš baciti s njega. No, sjetit ćeš se da idu izbori i da moraš glasat za Stolac. I svaka ti čast na tome, unaprijed! Vratićeš se u naš Stolac i od tad će ti svanuti. Poslije izbora će se promijenit' vlast i čovjek od one tvoje će izletit' s posla, i da ti odmah kažem, neće biti jedini. Kad ta vlast dođe, s posla će se lećet' da će biti mesa i orlu i gavranu. Mnogi će pokušavat' preć' u tu novu stranku što će se osnovat, ali će bit' nekakav na čelu u Sarajevu što nikom neće dat' u stranku ko je prije po strankama biv'o. Mnogi će zbog kredita što ih je nadiz'o na se ruku dignut', a mnogoga će i žena ostavit. E, tu će tebe, junače, sunce ogrijati! Narod će se opet ujedinit' i neće bit' važno ko se kako Bogu moli. Ti ćeš se tad zaljubit' s jednom iz Berkovića, pa ćete oboje radit' u državnom poslu. Ne'š se ništa pitat nego ćeš kola vozit', ali će ti opet fino bit'. Tu sam ti i presto gledat' u viljušku jer sam mor'o viđet barem hoće li Hurem onu ženskinju otrovat'. Uzdravlju mi ostaj i izdrži ove jade što te čekaju, jer iza muke je vazda selamet.

Šuhveta-hanuma Sihirbegović: Sine dragi, nisi prvi iz naše lijepe čaršije da mi se sa ovakvim problemom javlja. Kad vidim šta se radi, rekla bih da su nam nasred čaršije dušmani golem sihir zakopali. Lijepa naša omladina stolačka, do ovih zadnjih belaja, povazdan je samo knjige čitala i gitare svirala, a danas k'o da u njih grom puče. Ni brat se s bratom lijepo ne gleda, a kamoli momak sa djevojkom. Ne bih duše griješila da je tebi neko sihir učinio, već je nesreća naša, sine, što su se oko naše čaršije džini davno u kolo uhvatili. NI onaj što klanja, ni onaj što se krsti, do svoje vjere kako treba ne drži, a vođe su im davno ivicom zavile. Ali iza muke je vazda selamet. Ne volim o tome pričati, iako me mnogi pitaju, ali reći ću samo da sam u starim knjigama našla da će se uskoro zvijezde poklopiti, i kad se jedan čovjek iz Sarajeva digne, sve će tumbe okrenuti. Narodu će tada prosvijetliti i svi će za tim čovjekom krenuti. Ali dosta o tome, i ovako sam previše kazala. Nego da se vratimo tvom pitanju. Za svaki slučaj, preporučila bih ti da, čim malo otopli, raskriješ kuću i provjeriš da se pod hatulom prema Hrgudu ne nalazi kakvo klupko umotano u crvenu krpu. Nije rijedak slučaj da su naletnici tokom pilot-projekta postavljali narodu sihire pod hatule. Bilo bi dobro, sine, ako možeš i babu od te djevojke nagovoriti da raskrije kuću. Doduše, ni kuću svak' ne može raskrivati. Ako se odlučiš na taj korak, javi mi preko ovih finih momaka sa interneta, pa ću te rado preporučiti jednom čovjeku iz Bosne koji ima građevinsku firmu, a iz derviške je kuće i zna kako se sihiri uklanjaju. Eto, sinko, i dobro zapamti: "Čuvaj Stoca, ne daj Počitelja, ni Mostara ne ostavljaj sama."

gloginje
gloginje uvijek me obraduje ovakav, optimistican, tekst, hajde da je negdje i selamet na vidiku. samo hrabro momce, hrabro gradani stoca, uskoro stize cojek iz sarajeva (jes' da je kreno 92 ali nikad nije kasno)
09.12.2012 at 18:07
diveruphobia
diveruphobia Ako vecini ljudi treba prosjecan zivotni vijek da prevale razdaljinu od guzice do glave, zamisli onda koliko se putuje od kijameta do selameta
09.12.2012 at 19:31
Post a comment
 
Print verzija Posalji prijatelju Dodaj u Favorite
  Register