Džuma-namaz u Ljubinju
7. jul 2013. | Širi zavičaj | Autor: P. Mucović | Pogledano: 1952 puta
U petak je svečanošću uoči džuma-namaza otvorena obnovljena ljubinjska džamija. Vjersku službu predvodio je mostarski imam muftija Seid ef. Smajkić, a prisustvovalo je oko 200 vjernika iz Ljubinja, Stoca, Mostara i drugih gradova BiH. 

Prema riječima efendije Hasana Eminovića, džamija Mustafa-age Ljubinca prvi put je porušena u Drugom svjetskom ratu i obnovljena 1968. godine, da bi ponovo bila srušena 1992 godine. Obnova je počela prije šest mjeseci i obnovljena je bez munare, za čiju je ponovnu izgradnju potrebno oko 30 hiljada KM.

Efendija Smajkić je govorio o značaju obnove vjerskih objekata, o njihovom održavanju i tome koliko obnova ove džamije  znači za raseljene Ljubinjce, te ih pozvao da se vrate.  

"Drаgo mi je dа smo obnovili ovаj vjerski objekаt, jer je on zа ove ljude, čiji je osjećаj vezаnosti zа zаvičаj neugаšen, nа neki nаčin fаktor sigurnosti dа ono zа čim su čeznuli nije bilo uprаzno. Ovo je temelj zа reаktivirаnje vjerskog životа od onogа što je ostаlo i nаdаmo se dа će on otvoriti perspektive zа ljepši život ljudi ovdje," rekao je Smаjkić i dodao da su imаli veomа dobru sаrаdnju sа općinskim vlаstimа pri obnovi ovog objektа, te dа nije bilo ni  nаjmаnjeg incidenta.

Na području općine Ljubinje danas živi desetak bošnjačkih porodica.
 
Print verzija Posalji prijatelju Dodaj u Favorite
  Register