forum

Register Now and start posting! If you already have an account, please login here.

Search Topics:

Tradicija izrade i korištenja puhaljki

Community / Birvaktile / Tradicija izrade i korištenja puhal...

Sort Posts:
20.10.2011 at 4:02
Tradicija izrade i korištenja puhaljki

Sjeća li se neko možda koje su puhaljke, odnosno od kojih materijala bile najpopularnije? Koja municija se koristila? Ko su bili najopasniji puhaljkači? Koja mahala je bila najzeznutija u ovoj disciplini?

28.10.2011 at 2:16
RE:Tradicija izrade i korištenja puhaljki

okle si - da si, zimzeleni druze, al` si iz nepoznatih razloga polupao lončiće. Kakva wikipedija, kakvi bakrači??? Za sve svoje navode o ovoj važnoj temi mogu naći potvrdu vrlo pouzdanih svjedoka u stolačkoj čaršiji. Mislim da si malo subjektivan u svojim procjenama, jer je konkurencija u izboru najbolje puhaljke, ipak, puno ozbiljnija. Ja bih se, vjerovatno, mogao prisjetiti barem desetak lafova i ne bi se usudio izabrati najboljeg (i puhaljku) bez šire društvene rasprave, a svi su bili i ostali strašni frajeri. Istina je da u čaršiju nisam dolazio, jer se ne može doći tamo gdje već jesi (može se otići), samo mi nije jasno kako si na osnovu istinite tvrdnje donio pogrešne zaključke.

26.10.2011 at 3:01
RE:Tradicija izrade i korištenja puhaljki

Htio bih ispraviti kolegu AllGreen-a i reći da je kolega basamak napravio sjajnu studiju o upotrebi puhaljki u stolačkoj vali, te da je Uznovćare, svakako, svrstao u najznamenitije puhaljkaše, tako da nema zamjerke. Htio bih se nadovezati samo u segmentu municije, budući da kolega nije spomenuo košćele koje su, također, bile u širokoj upotrebi a bile su sličnog kalibra kao i gloginje.


26.10.2011 at 2:55
RE:Tradicija izrade i korištenja puhaljki

ne znam basamak okle si ti, ali si ocito neka raja koja nije dolazila u carsiju. jer si sve ovo skino sa wikepedije ili nemas pojma da su u uzinovicima bili najbolji lafovi, sto se tice svega, da ih ne nabrajam ali cu ipak morati spomenuti baxu itd.. imo je najbolju puhaljku ali je opet bio strasan frajer. eto!

23.10.2011 at 7:15
RE:Tradicija izrade i korištenja puhaljki

Odlična tema. Puhaljka je jedan od najznačajnijih dječijih rekvizita Stoca. Ne znam kada su se počele koristiti prve puhaljke u Stocu, ali znam da su ranih osamdesetih bile pravo popularne. Osnovna podjela je bila na puhaljke na zelenike (plod lovora) i puhaljke na gloginje. Bilo je pokušaja korištenja "municije" od papira umotane u oblik kupe, ali ta vrsta "municije" u Stocu nije imala poklonika s obzirom da su se zelenike i gloginje mogle naći u izobilju (posebno oko Osnovne škole). U nedostatku zelenika i gloginja, koristile su se i košćele, kao vrlo dobra municija. Puhaljke koje su koristile zeleniku kao municiju nabavljale su se najčešće u "Željezari" i "Metalu". To su bile metalne (čelične) cijevi duge barem 0,5 m, promjera šupljine 6-7 mm i debljine zida cijevi 1-1,5 mm. Sasvim je jasno da i bez municije ovakva puhaljka je predstavljala vrlo ozbiljno oružje i oruđe, ali mi nije poznato da se vršila zloupotreba puhaljke u nehumane radnje. Fair play je bio iznad svega, a nepisana pravila - svetinja. Za ovu vrstu "naoružanja" zelenike su bile skoro pa idealna "municija". Svojom veličinom i aerodinamičkim karakteristikama zelenika je omogućavala da solidan korisnik puhaljke može pogoditi metu , sasvim precizno, na udaljenosti od 10-20 m. Oni malo bolji strijelci, tzv. virtuozi puhaljke, mogli su postizati i znatno bolje rezultate. Zelenika je znala djelovati znatnom silom udara koja bi pogođenom izazvala ozbiljnu bol, a mogla je napraviti i solidnu modricu.
Puhaljka na gloginje je pravljena, najčešće, od aluminijskih cijevi od nekadašnjih TV-antena. Gloginje su plod gloga loptastog oblika promjera 3-4 mm, pa je i promjer šupljine antenske cijevi bio s time usklađen. Zazor između "municije" i cijevi je bio minimalan i bitan je jer je veličina zazora direktno uticala na pritisak u cijevi prilikom puhanja, odnosno izlaznu brzinu "metka". Puhaljke su bile, uglavnom, sezonske igračke i koristile su se tokom godine kada zelenika i gloginja ima u izobilju, dakle u vrijeme formiranja i sazrijevanja plodova lovora i gloga. U sezoni puhaljka na gloginje uobičejeno je bilo da se opelješe antenske cijevi sa krovova kuća i posebno zgrada (zbog pristupačnosti), tako da se mora priznati da su puhaljke na gloginje imale negativan uticaj na kvalitet TV signala u mnogim stolačkim familijama (na oba dostupna kanala- prvom i drugom- treperenje slike i pojava "snijega" su označavali da su puhaljke u modi).
Stočani su, uglavnom, bili veliki majstori puhaljki, ali ja bih posebno izdvojio dio raje iz Uzinovića koji su bili takvi zaljubljenici ovih rekvizita da su ih koristili i do srednjošloskih dana - što je ipak bio raritet, s obzirom da je većina raje u tim godinama akcenat stavljala na bavljenje fudbalom, košarkom, muzikom, "barenjem" cura ...

20.10.2011 at 7:25
RE:Tradicija izrade i korištenja puhaljki

Moram primjetiti da kolege nisu spomenule najubojitije puhaljke, odnosno municiju a vjerujem da se sjećaju. Naime, najveći kalibar, a, također, uz odgovarajući promjer i dužinu puhaljke, i domet, imali su plodovi lovora, popularne "zelenike". 

20.10.2011 at 4:15
RE:Tradicija izrade i korištenja puhaljki

ma ja znam da su uzinovici... 100% bili nenadmasni... zato sto smo imali kaice (hajro i fikret) koji su imali najduze puhaljke.. jer su ih maznuli iz metala ... i to su puhaljke koje su mogle bacit sa koscelom od cesme do dzamije u uzinovicima.. a onda su dosle puhaljke na gloginje.. koje ja nisam nikad koristio, bile su dosta slabije ali su imale dobar domet (nepravilan)..
ako grijesim nek me neko ispravi!

 
Print verzija Posalji prijatelju Dodaj u Favorite
  Register