forum

Register Now and start posting! If you already have an account, please login here.

Search Topics:

Jegole, dvogole, trogole...

Community / Sport / Jegole, dvogole, trogole...

Sort Posts:
20.10.2011 at 4:14
Jegole, dvogole, trogole...

Rasprave o klisu i pratecoj mu falji. Pravila, sampioni, sjecanja... Hajdemo sad oplesti!

01.11.2011 at 7:55
RE:Jegole, dvogole, trogole...

Znao sam ja da klis, a osobito falja, imaju korijen u nekoj dubljoj duhovnoj disciplini. I evo, kolega Orašina me napokon obradovao svojim saznanjem da ova drevna igra, ustvari, potiče sa Tibeta. Siguran sam, također, da se radi odisciplini koju su upražnjavali tamošnji monasi i to uži krug posvećenih. 

01.11.2011 at 6:05
RE:Jegole, dvogole, trogole...

Ima, men' se čini na Tibetu, neka igra slična klisu. I oni se furaju da su baseball Ameri napravili ustvari od toga, čitavu priču iskonstruisali. Gledo ja na TV

30.10.2011 at 10:45
RE:Jegole, dvogole, trogole...

Moram se složiti sa Vama kolega Orašina, budući da sam i sam uočio slične paranormalne, pa čak i paranenormalne, fenomene u našem užem okruženju. Doduše nisam stigao kontemplirati na tu temu (a i Kierkegaard mi nije baš nešto napet), ali čim uhvatim vremena sigurno ću Vam se pridružiti u Vašoj plemenitoj aktivnosti. Moj je prijedlog da se za odgovor na ovo pitanje obratimo ovim kašikarama i bacačima graha, jer ipak, morate priznati, struka je struka.

A što se tiče drugog pitanja, čini mi se da smo i mi preskakali tako neke razdaljine, ukoliko su iste bile razumne, naravno, i čini mi se da bi ovaj postupak, uspješno izveden, eliminirao protivničkog igrača. Također, do trenutne eliminacije ispaljivača klisa, odnosno onoga u čijem je trenutnom posjedu falja, dolazilo je i u slučaju kada bi neki od igrača uhvatio ispaljeni klis.


29.10.2011 at 2:13
RE:Jegole, dvogole, trogole...

Omedjino, prošlu sedmicu povukao sam se na svoje ladanjsko imanje u Toskani (znaš da smo mi Orašine stara dubravska plemićka porodica, nekad smo imali mnogo kula s pripadajućim im dvorima, ali su nas svojevremeno zajebali naši ogorčeni neprijatelji begovi Basamaci). I tako, čitao sam Kierkegaarda i kontemplirao o intrigantnom pitanju: Kako neki u ovoj zemlji uspijevaju ne raditi ništa,a imati svašta? I još pritom stvore iluziju kako rade nešto od vitalnog značaja po sve nas i kosmos kao takav. Budući da svako malo uočavam takve paranormalne pojave.

Glede klisa, maza je, men' se čini, bila ono kad fulaš klis i udariš paljom po zemlji (nešto kao „promašio je ceo fudbal"), samo ne znam je li to vuklo neke kaznene poene. Ali meni je najjači fazon bilo ono kad možeš preskakat, ako misliš da si u stanju, od rupe do mjesta do kojeg je protivnik dobacio klis. Sjećaš li se toga? Ili je to možda bilo pravilo samo kod nas u slobodarskim Poplašićima?


28.10.2011 at 7:10
RE:Jegole, dvogole, trogole...

Kolega  orašina se nekako ušutio a bilo ga je krenulo. 

27.10.2011 at 6:41
RE:Jegole, dvogole, trogole...

Sjeća li se neko kako su išla pravila? Čini mi se da je bilo ono kad opališ paljom pored klisa, odnosno kad ga promašiš, zaradio bi takozvanu "nonu" koja se po slobodnom izboru mogla izvoditi od strane suigrača. A bila je i neka "maza", samo se ne sjećam u čemu je fol.

 
Print verzija Posalji prijatelju Dodaj u Favorite
  Register