Hercegovina između Mediterana i Orijenta (10)
27. mar 2012. | Gastronomija | Autor: Goran Raguž | Pogledano: 1616 puta
Paprike punjene sa mladim tikvicama, rižom i začinima na hladno (za 4 osobe)

- 12 manjih cijelih paprika, očišćenih iznutra od sjemenki
- 200 g. oprane riže
- 2 srednje tikvice, oprane i narezane na sitnije kockice
- 2  srednje glavice luka narezane vrlo sitno ili naribane na ribežu
- 1 veća ljuta papričica, odsjemenjena i sitno isjeckana
- 1 kavena žlica prešanog bijelog luka
- 2 jušne žlice peršina
- 1 kavena žlica sitno isjeckane nane
- ½ dcl. maslinovog ulja
- ½ l. bijelog vina
- 1 l. povrtnog temeljca (vidi „Putnik & kuhar")
- sok od pola limuna

U dubljoj repači zažutiti luk na maslinovom ulju, dodati bijeli luk i rižu te pirijati samo par minuta. Skloniti sa vatre, te dodati tikvice, ljutu papričicu i trave, pa sve lijepo i lagano izmiješati. Napuniti paprike i položiti ih u dublju repaču ili plići lonac, pa preliti sa vinom i temeljcem. Kada provre, kuhati na blažoj vatri oko pola sata. Paprike položiti u dublju, staklenu ili porcelansku terinu, te preliti umakom u kojem su se kuhale, začinjenim sokom od pola limuna. Ostaviti u hladnjaku par sati, pa poslužiti ukrašeno sa sjeckanom nanom, peršinom i limunom.

Mali paradajz punjen mariniranom govedinom i travama (za 4 osobe)

- 12 malih paradajza, pažljivo izdubljenih kavenom žlicom
- 300 g. goveđe pečenice, ili, još bolje, meči od buta, bez žilica, izkosati teškim nožem
- 3 jušne žlice izribanog luka
- 3 jušne žlice sitno isjeckanog peršina
2 kavene žlice sitno isjeckane nane
- 1 bolja grančica vrijeska 
- 1 jušna žlica meda
- 1 dcl. maslinovog ulja
- ½ dcl. soka od limuna
- ½ dcl.bijelog vina
- 1 jušna žlica crvene kvasine

U mikseru, na srednjoj brzini, izmiksati maslinovo ulje, luk, kvasinu, sok od limuna i med. Dodati trave i još jedanput brzo izmiksati. Preliti preko mesa u zdjeli, dobro promiješati i ostaviti par sati u hladnjaku. Nakon toga još jednom dobro promiješati i napuniti paradajz. Ukrasiti sa listićima nane i peršina.

Yaprak punjen rižom, povrćem, i povrtnim travama u hladnom umaku od peršina (za 4 osobe)

30 srednjih listova raštike ili vinove loze, prokuhanih najviše 2 minuta u vreloj ili blago osoljenoj vodi, opranih ledenom vodom i ocijeđenim
- 150 g. oprane riže
- 3 jušne žlice sitno isjeckanog luka
- 1 kavena žlica prešanog bijelog luka
- 1 tikvica, isjeckana na manje kockice
- 1 patlidžan isjeckan na manje kockice
- 1 manja naribana mrkva
- 1 peršinov korijen, sitno isjeckan
- 2 grančice sitno isjeckanog celera
- 2 jušne žlice sitno  isjeckane bazilike
- 2 kavene žlice sitno isjeckane nane
- 2 kavene žlice sitno isjeckanog korijandera
- malo mljevenog kima
- malo mljevenog bibera 
- ½ l. bijelog vina
- 1 litra povrtnog temeljca
- 1 veća veža peršina
- 1 dcl. maslinovog ulja

U većoj repači, na ulju zažutiti luk, te dodati rižu i pirjati par minuta. Dodati sve trave i začine osim veže peršina, te još malo pirjati. Ostaviti sa strane da  se malo ohladi, pa urolati yaprake. Položiti ih u plići lonac i preliti sa povrtim temeljcem i vinom. Kuhati pola sata, te ocijeđene yaprake složiti u porcelansku ili staklenu, dublju terinu. U umak dodati sitno isjeckani peršin i kuhati dok ne izgubi 1/3 zapremine. Preliti preko yapraka i ukrasiti sa narezanim oguljenim limunom, pa poslužiti nakon par sati hladnjaka.

Pohovane zele i gaurice sa kukuruznim brašnom i crvenom paprikom (za 4 osobe)

Napomena: Koristim tipično stolačke izraze za riječnu ribu, tj. ribice, od kojih je zela nešto veća i "obojena” zelenom trakom preko cijele dužine, dok je gaurica nešto manja i boja joj je siva. Nemam nikakvih dvojbi da se u svakom hercegovačkom selu drugačije zovu!

- 200 g. očišćenih zela
- 200 g. očišćenih gaurica
- 100 g. kukuruznog brašna
- 100 g. crnog brašna
- 2 jušne žlice slatke mljevene paprike
- 1 kavena žlica ljute mljevene paprike
- 1 kavena žlica prešanog bijelog luka
- ½ dcl. maslinovog ulja
- 2 dcl. ulja od kikirikija

U maslinovo ulje umiješati bijeli luk, te preliti preko ribe i promiješati. Ribu uvaljati u mješavinu crnog i kukuruznog brašna, te ljute i slatke paprike. Peći na vrelom ulju dok ne porumeni. Ocijediti i poslužiti sa vrućim kruhom.
 
Print verzija Posalji prijatelju Dodaj u Favorite
  Register