Hercegovina između Mediterana i Orijenta (15)
18. jun 2012. | Gastronomija | Autor: Goran Raguž | Pogledano: 1454 puta
Ribe, žabe i rakovi iz hercegovačkih voda

Vode hercegovačke su jedno čudo neviđeno, a pogotovo sve ono što živi u njima i oko njih. Imao sam  veliku sreću da sam se rodio pored Bregave i odrastao uz nju sa svojim bratom i drugovima. Skupa smo išli na beskrajna ljetna kupanja i ribolov sa Srećkom Trninićem i Mustafom Joldžom. I prva kuhanja u kampu pored vode… A tek prve Stočanke…

Pastrva u kori od kukuruznog brašna na maslinovom ulju (za 2 osobe)

- 1 pastrva od najviše 800 g., očišćena i lagano i ne duboko narezana svako par centimetara po liniji rebara
- 1 kavena žlica prešanog bijelog luka pomiješana sa 1 jušnom žlicom maslinovog ulja
- 1 kavena žlica srednje ljute mljevene paprike, nikako preljute
- kukuruzno brašno
- 1 dcl maslinovog ulja
- sok od 1 limuna
- 2 jušne žlice sitno isjeckanog peršina

Očišćenu ribu premazati sa mješavinom maslinovog ulja, paprike i bijelog luka, prekriti krpom i ostaviti sa strane pola sata. Blago ugrijati maslinovo ulje na teflonskoj tavi, uvaljati ribu u brašno i peći na srednjoj ili još tišoj vatri da ne dobije pretešku boju niti miris od ulja. Ne treba je previše okretati. Kada je gotova, izvaditi ribu na porcelanski ili stakleni oval, posuti peršinom, te u toplu tavu dodati limunov sok i preliti preko ribe.  Poslužiti sa kuhanim krumpirom, no i pura se divno slaže. A da ne govorimo o ledenoj žilavki. 

Fileti od pastrve sa pečenim povrćem (za 2 osobe)

- 1 pastrva, do najviše  800 g, očišćena, i filirana, te svaki filet, izrezan na 3 komada
- 1 tikvica, narezana na deblje kolutove
- 1 patlidžan, narezan na deblje kolutove
- 2 bijela dijela od mladog luka
- 2 paradajza prerezana popola
- 1 kavena žlica prešanog bijelog luka
- ½ dcl. maslinovog ulja
- ½ li munovog soka
- malo sjeckane bazilike
- malo sjeckanog korijandera

Dobro pobiberene i blago posoljene filete od pastrve uvaljati u maslinovo ulje, limunov sok i bijeli luk, te ostaviti pola sata u hladnjak. Peći ih na vreloj i suhoj teflonskoj tavi ili jako brzo na vrelim gradelama. Na istoj tavi brzo prepeći svo povrće, pa  komade ribe poslagati preko njega. Zasuti sa travama i dobro preliti sa dosta maslinovog ulja. Poslužiti uz komade prepečene pure, a piti sa mladom ružicom!

Pastrva na žaru od vinogradskih trsova (za 2-3 osobe)

- 1 veća pastrva, očišćena, lagano narezana, no ne duboko, premazana sa mješavinom od 1 dcl maslinovog ulja, 1 kavenom žlicom prešanog bijelog luka, malo srednje ljute paprike u prahu i sokom od jednog limuna, te ostavljena jedan sat na hladnijem mjestu pokrivena sa težom krpom
- 4 crvene paprike tzv. ‘roge’
- 2 glavice luka, prerezane popola
- 4 bijela dijela mladog luka
- 1 grozd zrele Blatine

Na vrelim gradelama, naloženim na trsu od loze, brzo prepeći povrće, te kada vatra "stane", peći ribu zajedno sa grozdom. Poslužiti je preko povrća, dobro prelivenom dobrim uljem. Grozd se gricka usput!

Pastrva u pećnici sa mladim krumpirima (za 2 osobe)

- 1 pastrva od oko 800 g
- 500 g mladog krumpira
- 2 mlada luka
- 1 glavica luka, na četvero
- 2 mlade mrkve, narezane na krupnije
- 2 češnja bijelog luka
- 1 dcl bijelog vina
- 1 dcl maslinovog ulja
- 2 lovorova lista
- 1 grančica vrijeska

U dublji teflonski pleh položiti krumpir, te preko njega ribu, povrće i začine. Preliti vinom i maslinovim uljem i peći dok se krumpir ne ispeče.

Jegulja pečena sa kaduljom (za 2 osobe)

- 500 g jegulje, narezane na zvona
- 1 glavica, najbolje izribanog luka
- 1 kavena žlica prešanog bijelog luka
- 1 jušna žlica sitno isjeckane kadulje
- 2 jušne žlice sitno isjeckanog peršina
- ½ dcl bijelog vina
- ½ dcl maslinovog ulja
- 20 g maslaca

Blago pobrašnjenu jegulju, peći na pomiješanoj masnoći, te kada dobije koricu, dodati luk, bijeli luk i kadulju, smanjiti vatru i pirjati desetak minuta, da luk ‘nestane’. Dodati bijelo vino, pojačati vatru, kuhati nekoliko minuta, posuti peršinom i poslužiti sa crnim kruhom.
 
Print verzija Posalji prijatelju Dodaj u Favorite
  Register