Hercegovina između Mediterana i Orijenta (16)
14. okt 2012. | Gastronomija | Autor: G. Raguž | Pogledano: 1548 puta
Jegulja na kiselo sa purom (za 2 osobe)

- 500 g jegulje, narezane na zvona
- 1 glavica luka, narezanog vrlo sitno
- 1 tikvica narezana na deblje polukolutiće
- 1 jušna žlica bijelog luka
- 3 dcl bijelog vina
- 1 dcl lakše bijele kvasine ili nešto manje ako je oštrija
- 3 jušne žlice sitno isjeckanog peršina
- 1 mala grančica vrijeska
- 2 jušne žlice krupnije narezane bazilike
- ½ dcl maslinovog ulja
- 50 g maslaca

Lagano pobrašnjenu, jegulju peći na srednjoj vatri, dok ne porumeni. Dodati luk i tikvice, pirjati par minuta, te preliti sa vinom i kvasinom. Pojačati vatru, dodati trave, kuhati, najviše desetak minuta, i poslužiti sa vrućom purom.

Žablji krakovi sa tikvicama i bijelim lukom (za 2 osobe)

- 12 žabljih krakova, lagano pobrašnjenih i dobro otrešenih
- 1 jušna žlica naribanog luka
- 1 kavena žlica prešanog bijelog luka
- 1 mlada tikvica, narezana na tanke polukolutiće ( najviše 150 g.)
- ½ dcl bijelog vina
- ½ dcl pilećeg temeljca
- 1 dcl slatkog vrhnja
- ½ dcl maslinovog ulja
- 20 g maslaca

Na srednje ugrijanoj masnoći propržiti krakove uz pažljivo prevrtanje, da ne dobiju boju. Nakon desetak minuta laganog pirjanja, dodati luk, bijeli luk i tikvice, pojačati vatru, pirjati par minuta, dodati bijelo vino i temeljac, te kada skoro ispari, dodati slatko vrhnje, prokuhati i skloniti. Može se začiniti sa malo limunovog soka. Ovo tradicionalno Hercegovačko jelo se jede samo uz pravilno ohlađenu Kraljicu Žilavku!

Bregavski rakovi pečeni na žaru (za 2 osobe)

Ovo je jelo samo za Bregavske samotnjake, tipa 'usamljeni mislilac'! To su tipične zagradske lijenčine, kojima je mrsko kući na ručak, a ne da im se gladovat'. Najbolji su srednje veliki rakovi, jer se takvi brzo hvataju. Naložiti vatru, najbolje na kupini, jer je ne treba mnogo, baciti rakove leđima na žar i nakon par minuta, ne žaleći prste, povaditi ih na smokvin list i brzo oguliti... Za desert obavezno šaka dobrih kupina ili još bolje smokava

- 12 velikih rakova
- 6 kolutova od tikvice, debljine do 1 cm.
- 2 mlada luka krupno narezana
- 1 veći paradajz, prerezan po pola
- 1 dobra šaka kupina
- 1 dcl. vrhunskog maslinovog ulja
- sok od pola limuna
 
Na vreloj i suhoj teflonskoj tavi brzo prepeći tikvice, nakon njih luk i paradajz samo sa prerezane strane. Položiti u dublji porculanski ili stakleni oval. Rakove brzo prepeći na samo zamašćenoj tavi i kada su gotovi, na samo par sekundi dodati kupine i poslužiti preko povrća. Dobro začiniti sa vrhunskim maslinovim uljem i malo limunovog soka.

Pilav od rakova sa tikvicama i kimom (za 2 osobe)

- 16 većih rakova, prerezanih uzduž i dobro opranih ledenom vodom
- 200 g oprane riže
- 1 manja glavica naribanog luka
- 1 kavena žlica bijelog luka
- 1 odsjemenjena i sitno narezana ljuta papričica
- 1 tikvica narezana na manje kockice
- 3 oguljena, očišćena i na kockice narezana paradajza
- 2 jušne žlice peršina
- 1 jušna žlica bazilike
- 1 kavena žlica kima u zrnu
- 3 dcl ribljeg temeljca
- 1 dcl bijelog vina
- 1 dcl maslinovog ulja

U tepsiji srednje veličine (do 50 cm.) brzo propržiti rakove, luk i bijeli luk. Pirjati par minuta, dodati rižu uz stalno miješanje, trave i začine, te tikvicu. Preliti sa vinom i temeljcem, pokriti alu – folijom ili još bolje sačem na otvorenoj vatri, te peći pola sata. Kada je gotovo, umiješati svjež paradajz i po potrebi začiniti sa malo limunovog soka.

Riblji kazan (za desetak osoba)

- 2 pastrve, od oko  1,5 kg. svaka, narezane preko kičme, na komade od oko 2 cm
- 24 velika riječna raka 
- 24 kraka od žabe
- 1 pile, narezano na manje komade
- 100 g tanko narezanog i iskosanog pršuta
- 3 srednje glavice luka, vrlo sitno isjeckane
- 1 glavica prešanog bijelog luka
- 300 g mlade tikvice narezane na deblje kolutiće
- 200 g mrkve, narezane na kolutiće
- 1 celer, sitno isjeckan
- 500 g krupno isječenog paradajza
- 1 veža sitno isjeckanog peršina
- 4 odsjemenjene i sitno isjeckane ljute papričice
- 2 l bijelog vina
- 3 lovorova lista
- 1 grančica vrijeska
- 1 dcl maslinovog ulja

Na masnoći otopiti luk, bijeli luk i mrkvu, dodati ribu, rakove, krake i piletinu, te nastaviti sa pirjanjem na laganijoj vatri. Dodati ostatak povrća, bijelo vino, paradajz, začine i vodu da 'zapliva', te kuhati na jakoj vatri do 45 mnuta.  
 
Print verzija Posalji prijatelju Dodaj u Favorite
  Register