Hrgudski doktor za "jarčeve plahe"
28. dec 2013. | Širi zavičaj | Autor: Z. Šukić | Pogledano: 2440 puta
Čist vazduh, nadmorska visina, zdrava životna sredina, podstakle su Radoslava Raka Muratovića da već 40 godina suši i prodaje najveći i nadaleko poznati hercegovački specijalitet - "jarčeve plahe".

Lutajući berkovićkim stazama i bogazama na južnoj hercegovačkoj planini, vijugavim makadamskim putem gdje su najugoženije dionice puta cimentirane, smještenom u tišini kraške ljepotice nalazi se selo Babin Do.

Selo sa desetak kuća Muratovića, živi isključivo od poljoprivrede i stočarstva i odolijeva zubu vremena već dugi niz godina.

Čist vazduh, nadmorska visina, zdrava životna sredina, podstakle su Radoslava Raka Muratovića da već 40 godina suši i prodaje najveći i nadaleko poznati hercegovački specijalitet - "jarčeve plahe".

- Ovim se bavim više od 40 godina i u prosjeku osušim godišnje oko 40 plaha. Ove godine sam osušio četrdeset jarčeva na meku plahu. Najteža je bila 26 kilograma osušena - rekao je Rako i dodao da se broj četrdest slučajno potrefio ove godine.

Težak i mukotrpan posao. Treba prvo obezbjediti kvalitetnu sirovinu. Jarčeve od 4-5 i više godina. Moraju biti dobro uhranjeni i debeli da bi dobio kvalitetnu plahu. Tajne sušenja i spremanja nije nam otkrio,kaže: "Ne smije se sve znati!”

Za ovih četrdest godina postao je pravi doktor za jarčevo meso. O kvalitetu ne treba ni raspravljati, jer sve što proizvede već je unaprijed prodato .

Kao što je Njeguški pršut nadaleko poznat, tako je i "jarčeva plaha" i podrobac sa Hrguda poznat u Hercegovini i šire.

(mojahercegovina.com)
 
Print verzija Posalji prijatelju Dodaj u Favorite
  Register