Inovirani rječnik
17. dec 2012. | Riječi i fraze | Autor: Ale M. Poljarević | Pogledano: 3234 puta
A - Autobuska stanica, auto-prijevoz, auto-prijevoznici... U stolačkom "Napretku" nezadovoljstvo radnika. Rezultat: štrajk radnika "Putničkog" i "Teretnog saobraćaja" i smjena rukovodeće garniture, koja je radila po principu: nama zagarantirani maksimalac (do tridesetak hiljada), a radnicima (eventualni) minimalac. Da se zna ko je gazda i rukovodilac!

B - Borci, boračke penzije. Na nedavnim izborima u Berkovićima, gdje boračke penzije uživa 450 boraca, komunisti dobili jedva 132 glasa. Nije poznato od koga (tajnost izbora). A Bregava i dalje pod Damaklovim mačem zvanim "Gornji horizonti".

C - Crvene knjižice. Protivno očekivanjima, broj im se u gradu povećao, te su stolački komunisti u gradu zabilježili pobjedu. No, na selu nisu naišli ni na kakvo zanimanje. Zlobnici tvrde da bi komunisti voljeli biti drugi na selu već prvi u gradu.

Č - Čerahor, radnik koji pod rukovodstvom majstora radi na zidanju i popravljanju gradova, mostova i utvrda. Stolački su čerahori bili čuveni u nekadašnjem Bosanskom ejaletu. Dobro bi bilo da ih ima i sada, da obnove sve ruševnije zidine Vidoškog grada. Pod Č je i Čavkarica, jama u koju je bačeno 600 nevinih Muslimana.

Ć - Ćejf, volja, prohtjev. Kažu da stolački maloprivrednici porez (ne)plaćaju po vlastitom ćejfu. 

D - Daorson, ilirska tvrđava iz IV st. p.n.e. I dalje čeka da ga "otkrijemo" i učinimo dostupnim turistima.

Dž - Džaba, badava, besplatno. Većina stolačkih radnika radi za takvu protuuslugu.

Đ - Đulhanumina kuća. Nekadašnji orijentalni dvorac u Begovini, sadašnja sablazan na istom mjestu.

E - Ekologija. U interregnumu ponovo zaturena riječ. Vidjeti pod N.

F - Fes. Od nedavno se može kupiti na stolačkoj Tepi.

G - Gimnazija. Nakon neuspjelih eksperimenata reformiranja reforme, i stolačko se školstvo vraća na bolju poziciju - tamo gdje je bilo. Stara dobra gimnazija.

H - Hotel "Bregava". Zajedno sa ostalim društvenim(?) objektima polako prelazi u privatne ruke. Možda ćemo saznati i pod kojim uvjetima?!

I - "Inkos", vidjeti pod Dž.

J - Jugoslaveni. Sve ih je manje. U modi su ostale nacije.

K - Kulturno društvo. Nakon osnivanja općinskog odbora "Preporoda", slijedi osnivanje "Napretka" i "Prosvjete".

L - Lov u mutnom. Najunosnije zanimanje dok se vlasti ne dosjete. Pod L je i Limena glazba. Donedavni maestro stolačke limene glazbe Ivica Cepanec vrlo uspješno vodi Opuzence, koji po potrebi sviraju u Stocu.

Lj - Ljekari otvaraju privatne ordinacije. Tako će Stočane ponovo liječiti dragi dr. Ružić.

M - "Mak", diskoteka i restoran, vlasništvo Mire Čekre.

N - Nobel-Kasko. Šveđani posebno stimuliraju izvoznike prljave tehnologije. Stočani su objeručke prihvatili tvornicu boja. Na potezu su nove vlasti i ekološki eksperti.

O - Odžak, malikana, čuvena Begovina, odžak kapetana i begova Rizvanbegovića. Biser orijentalne arhitekture na Zapadu.

P - "Preporod", vidjeti pod K.

R - Raguž, Željko, novi, pluralistički predsjednik Skupštine opštine Stolac. Mladost i znanje ujedinjeni u borbi za bolje sutre.

S - Socijalistički savez. Šta mu ga to bijaše?

Š - Šarić, Mehmed ef. (1852-1920), začetnik građanskog slikarstva u BiH. Dobitnik Milenijske nagrade u Budimpešti 1896. godine.

T - Tehnološki višak. Jedna od najomraženijih sintagmi stoljeća.

U - Ugostiteljstvo. Sve unosnije zanimanje. Naročito ako vam dušu razgaljuju sovjetske plesačice i bugarske pjevačice. Dokle li će nam Sovjeti izvoziti ideje i bofl-robu?

V - Vidjeti pod Č.

Z - Zulfikar Rizvanbegović, stolački kapetan iz XVIII stoljeća, poznat po čovjekoljublju svih ljudi i nacija.

Ž - Želje. Hoće li nam se ostvariti sve želje i obećanja iz predizbornog vremena?

(juli 1991.)

gloginje
gloginje Ops, mislio sam reci da je Preporod i dan danas (is)pod K, doba je Inkos. Nesto mi ovo Ž nikako ne ide u glavu!?
17.12.2012 at 22:03
grabovina
grabovina Pošteno, nadahnuto i bez uvijanja. Baš ovakvog pamtim, po mom skromnom mišljenju, najboljeg profesora SŠC Stolac. R.I.P.
18.12.2012 at 14:09
Post a comment
 
Print verzija Posalji prijatelju Dodaj u Favorite
  Register