Jugovina i kako je predeverati
5. nov 2012. | Ekologija | Autor: Stolaclook | Pogledano: 2292 puta
Jugo ili Široko je vjetar koji puše s jugoistoka na Jadranu, a obično je povezan s nadolazećom ciklonom iz zapadnog Sredozemlja. Jugovina ili Južina je naziv i za vrijeme koje donosi taj vjetar i koje karakteriziraju izrazito loši biometeorološki uvjeti.

Jugovina se u Hercegovini obično javlja krajem jeseni i početkom zime. Zimi jugovina traje devet dana, a katkada i po tri sedmice s prekidima. Brzina puhanja vjetra kreće se od 10 m/s do 30 m/s. Vjetar ne počinje puhati naglo nego vremenom dobiva na snazi.

Tipični simptomi osjetljivosti na jugovinu su osjećaj mučnine, depresivno stanje, vrtoglavica, glavobolja, migrena, visok ili nizak krvni tlak te opća tjelesna slabost i neobjašnjiv umor. Nezanemarivi su i "pratioci” poput pojačane osjetljivosti, osjećaja nelagode i pospanosti, a nerijetko se javlja i mišićna bol te bol u zglobovima, kao i osjetno pogoršano stanje kod kroničnih bolesnika.

U Dubrovačkoj Republici je na snazi bio i propis prema kojem se zakoni nisu donosili za vrijeme jugovine. Naime, upravo je takvo vrijeme zaslužno za neraspoloženje i smanjenu koncentraciju mnogih ljudi jer s njegovom pojavom dolazi do elektrostatičkih promjena u atmosferi.

Da bi se spriječilo loše posljedice jugovine, ljekari savjetuju boravak u dobro osvijetljenim prostorijama, ako je nužno ostati kod kuće. Uvijek je bolji savjet boraviti što više na otvorenom, mnogo se kretati i unositi u organizam dovoljno vitamina i odijevati se u skladu s vanjskim prilikama.
 
Print verzija Posalji prijatelju Dodaj u Favorite
  Register