Lopovi kolju krave na ispaši!
13. apr 2013. | Bizarnosti | Autor: J. Z. | Pogledano: 3101 puta
Tranzicijska Hercegovina postaje zemljom svakovrsnih čuda, koja s tradicionalnim poimanjem života na tom prostoru, nemaju blage veze. Događaju se čak i za ratno vrijeme nezamislive stvari.

Priča iz Bačnika, dijela sela Kruševo u stolačkoj općini, za ovaj prostor BiH može se uvrstiti u rubriku - vjerovali ili ne?!

Zahvaljujući Nikoli Ragužu nesvakidašnja priča stigla je i do novinara. Nikoli su se kaže, nedaće popele na vrh glave, pa je nakon što mu je zaklana krava i odneseno meso, odlučio javnosti povjeriti svoj slučaj.

''Iz zdravstvenih razloga otišao sam u prijevremenu mirovinu. Kako bi se rasteretio od svakodnevnih problema odlučio sam u rodnom selu Kruševu, osnovati farmu. Uzgajam koze, krave, ovce imam i konja. Da bi održavao imanje na kojem trenutačno imam oko 70 goveda, 200 koza i ovaca, nabavio sam potrebnu mehanizaciju traktore i drugo, kosim i kupim sjeno, u ovako kriznoj godini ostat će mi preko tisuću bala. Stoka je i zimi kad jako ne pada kiša na ispaši, a navečer se polaže. Kako ja i sin nismo stalno tu, živimo u Dubrovniku, o ''ajvanu'' brinu pastir Ljubomir Božić i njegova supruga Jozepa. Pastir u prvom redu pazi na koze i ovce, zbog vukova, ali iz vida ne ispušta ni krave. One tijekom dana hodaju i po brdu, iznad imanja. Dan nakon onih velikih kiša stoka je bila na uobičajenoj ispaši. Međutim, navečer kad su se krave vratile, pastir je primjerio da nema jedne. Kaže malo se zabrinuo, jer je riječ o mlađoj steonoj kravi. Računa da se nije otelila i tako. Vratio se tražio, ali po mraku nije našao ništa. Ujutro poranio i nakon potrage našao ostatke krave'', govori Nikola.

Gospodin Nikola ističe da se pastir Ljubomir uplašio vidjevši prizor, kostur krave i u stranu odbačeno mrtvo tele, krava je bila bređa osam mjeseci!?

Obaviještena je i policija, koja je izišla na mjesto događaja i obavila uviđaj. Nađeni tragovi govore da su počinitelji posao obavljali prilično bezbrižno.

''Stotinjak metara od mjesta gdje je krava ubijena, pronađena su dva mesarska noža zamotana u krpu, uz samu kravu bile su kore od naranče i papir'', pripovijeda uzbuđeni Nikola.

Dodaje kako ovo njemu nije prva šteta ove prirode.

''Ubijena su mi dva konja i još jedna krava, točno deset rasnih pasa koji su bili obučeni za čuvanje stoke, ali nikada na ovaj način. Ovoga puta to je bilo ciljano, meso je odneseno'', tužno govori Nikola.

Uglavnom, od gospodina Nikole Raguža saznali smo da je sličan slučaj klanje dvije krave, lani zabilježen na Hrasnu u neumskoj općini, a prije nikada za nešto slično nije čuo.

Inače, do mjesta na kojem je ubijena krava ne može se autom pa je očito da su počinitelji meso nosili više stotina metara do puta…

(bljesak.info)
 
Print verzija Posalji prijatelju Dodaj u Favorite
  Register