Mali, veliki ljudi - Dragutin - Drago Kokotović
25. feb 2013. | Mir i dobro | Autor: S. Z. Rizvanbegović | Pogledano: 2751 puta
Starije generacije sigurno dobro pamte jednu markantnu osobu iz osnovne škole "Ragib Dizdar" u Stocu, Dragutina-Dragu Kokotovića. Bio je učitelj, nastavnik, zamjenik direktora, direktor. Predavao je istoriju, geografiju, poznavanje prirode i društva, francuski, muzičko….i šta sve ne… Uvijek uglađen, svježe obrijan, u odijelu sa kravatom. Uspravan i ispravan, duhovit ali ozbiljan, omiljen u svakom društvu…Pored toga, bio je strastveni ribolovac, lovac i ljubitelj prirode. Stanovao je iznad stupa i vodopada Pjene, na putu iz Poplašića prema Todorovićima. Oko kuće je napravio pravi mali raj. Sve je bilo uredno, čisto i dotjerano: voćnjak, bašta, avlija…

Odmah, po završetku Drugog svjetskog rata, "postavili" su Dragu da bude učitelj u selu Suzina u Dabru. Bila je to mala seoska škola, tek jedna prostorija sa četiri reda klupa, za prvi, drugi, treći i četvrti razred. Drago je radio onako kako treba da se radi. Učio djecu od prvih slova pa dalje, sve po redu i prema uzrastu.

Jednog dana dođe u školu kontrola. "Drugovi" u kožnim mantilima, pa još i naoružani… Ko sam ti, ja sam ti.

Uđoše u učionicu, djeca ustanu i pozdrave ih, a oni odmah počnu ispitivati matematiku i ne gledajući kojeg je uzrasta koje dijete. "Koliko je 8x8 ?", upita jedan i pokaza na prvog đaka. Dijete šuti, prepalo se, a i ne zna… Drugovi se zgledaju, vidno nezadovoljni, a djeca zbunjena i uplašena. Uključi se Drago: "Pa to je prvi razred, oni to još nisu učili. Još je rano da ih se pita tablicu množenja, oni to ne znaju". Drug u kožunu vrisnu: "Kako ne znaju!? Moraju znati, moraju… Moraš primjeniti "Rusku metodu"... Ima da znaju! Mi sada idemo, ali doćemo za mjesec dana. Ako ne budu sve znali, čeka te Goli otok. Zapamti: "Ruska metoda", druže !!!" U ta vremena Rusi su bili uzor svega dobrog i naprednog.

Odoše.

Drago je nastavio sa radom, onako kako i dolikuje, prema uzrastu djece. Kako se približavao dan nove kontrole, naredio je da prvi, drugi i treći razred idu kući, a da četvrti ostane. Drago je postavio jednog đaka da pazi kad će se preko polja pojaviti kontrolori u kožunima. Došao je i taj dan. Dijete je dotrčalo k`o bez duše i reče: "Eto ih!!!". 

Čim su drugovi u kožunima ušli u razred, počeli su ispitivati djecu tablicu množenja. No,ovaj put đaci daju samo tačne odgovore. Drago je sa smiješkom pratio ovo "ispitivanje", a drugovi u kožunima bili su vidno iznenađeni, ali zadovoljni. 

"Eto! Kako sad znaju?", progovori jedan iz "komisije". 

Drago lakonski odgovori: "Pa, jasno je... Ruska metoda, druže"

Drugovi u kožunima napustiše školu. Zadovoljni. A Drago nastavi s radom, kako treba i kako je red. Na najbolji mogući način. Onako kako je uvijek i obavljao sve obaveze koje je život pred njega postavljao. 
 
Print verzija Posalji prijatelju Dodaj u Favorite
  Register