Naše su koze velike dame
30. dec 2012. | Fauna i flora | Autor: U. H. | Pogledano: 3650 puta
"Naše su koze već u Evropi" - kažu Snježana i Rade Milanović, dvoje vrijednih, duhovitih, dobrih i poduzetnih Hercegovaca koji su nakon povratka iz Njemačke, prije osam godina, krenuli graditi život iznova.

U jugoistočnoj Hercegovini, desetak kilometara od Stoca, na putu prema Trebinju i Dubrovniku, na visoravni Žegulja, nalazi se Eko Farma.

To je lokalitet čiji je biljni svijet idealan za kozju ispašu. Eventualni neprijatni mirisi koji obično prate kozije sireve s drugih prostora su isključeni. Koze se muzu u izmuzištu, muzilicama, mlijeko odlazi u duplikator, još dok je toplo i počinje proces sirenja ."Najstariji", sir iz mijeha sazrijeva tri mjeseca, dok ostali, mlađi zriju kraće.  Milanovići kažu da nemaju problema sa zdravljem koza, uredno ih pregledavaju, a svoje redovno proizvode šalju u Mikrobiološki institut u Bihaću.

Zbog svog hemijskog i organoleptičkog sastava kozje mlijeko je probavljivije nego kravlje. Ono je izrazito bijele boje i sadrži više minerala i vitamina u odnosu na kravlje, a manje laktoze. U Hipokratovim bilješkama  zapisano je da kozija surutka ima ljekovita svojstva. Ojačavanje imunološkog sistema još je jedna u nizu prednosti koje donose proizvodi od kozijeg mlijeka. 

"Naše su koze velike dame", s ponosom ističu Milanovići, koji su krenuli sa stadom od 300 koza sanskih, burskih i alpskih - ono je danas skoro dvostruko veće s tendencijom daljeg povećavanja - ali nikako na uštrb kvaliteta. 

Tu su sirevi od kojih Mozzarella, Pikant i Tradicionalni sir iz mijeha svojom vrhunskom aromom plijene i one gastronome s najistančanijim ukusom, jogurt koji se koristi za snižavanje masnoće u krvi i visokog tlaka, te mlijeko od koza koje se hrane isključivo prirodnom ispašom.

"Najvažnija je ljubav."  - poručuju Milanovići.

Radni dan počinje rano, oko 4 sata ujutro i traje do ranih večernjih sati. Nije onda nikakvo čudo da za svoje proizvode, koji dolaze s posjeda od oko 2 hektara koji se nalaze s obje strane entitetske linije, imaju osiguran plasman.  Dok govori o tome kako se podmladio koristeći proizvode od kozijeg mlijeka, Rade nam namiguje. Ima i zašto: dan koji počinje mlijekom ili sirom sa Žegulje, drukčiji je od ostalih. Mlijeko boje snježne bjeline, pretopljeno u sir punog okusa i blagog mirisa osim ljekovitih ima i afrodizijačka sredstva.
 
Sasvim dovoljno za početak velikog prijateljstva. Jer, ne kaže se bez razloga da atomsku katastrofu mogu preživjeti samo dva "K": koza i kopriva. Kao i to da samo dva predstavnika životinjskog svijeta - koza i morski pas - ne mogu bolovati od kancerogenog oboljena. 

Tako barem kažu Milanovići sa Žegulje. A kad ih upoznate i probate njihove proizvode, morate im vjerovati. Njihov slogan je: 100% kozije - 100% eko.

I, naravno, ljubav.
 
(Ujedinjena Hercegovina)
 
Print verzija Posalji prijatelju Dodaj u Favorite
  Register