Neka nam ramazan donese ljubav i slogu
8. jul 2013. | Mir i dobro | Autor: Stolaclook | Pogledano: 1905 puta
Poštovani efendija Beća, sigurno je poseban osjećaj biti, nakon četiri-pet decenija, prvi rođeni Stočanin imam Careve džamije. Kako doživljavate tu dužnost?

Zahvala pripada Allahu Uzvišenom koji nam je omogućio da mu na svojoj rodnoj grudi ibadet činimo. Zahvaljujemo našem Stvoritelju na blagodatima dina i imana. Biti imam velika je čast, a posebna je čast i zadovoljstvo biti imam u svojoj čaršiji, u Carevoj džamiji. Ponosan sam, ali i svjestan odgovornosti prema Allahu dž.š. i prema svom džematu.

O vjerskom životu na području Medžlisa IZ Stolac i situaciji unutar samog Medžlisa dalo bi se, svakako, dugo razgovarati. Uz nadu da će i za to uskoro biti prilike, zamolili bismo Vas da nam ukratko iznesete vlastiti doživljaj trenutnog stanja vjerskog života Bošnjaka Stoca.

Povratkom Bošnjaka Stoca na svoja ognjišta počela je obnova naših u ratu porušenih vjerskih objekata, a uporedo s tim počelo je i uspostavljanje vjerskog života. Naravno, u toku rata na području našeg medžlisa uništena je kompletna infrastruktura Islamske zajednice, uključujući vjerske objekte te prostore koji su bili u vlasništvu Islamske zajednice. Naravno, vjerski život se razvijao uporedo sa obnovom naših vjerskih objekata, što je jedan od uslova za normalan rad institucije kakva je Islamska zajednica. Organizacija vjerskog života na području Medžlisa Islamske zajednice Stolac odvija se kroz 6 džemata, od čega želim istaći da se održavanje mektebske nastave odvija na 7 mjesta. Broj upisane djece u mektebima je 228, od čega je 43 učača Kur'ana.

Stiže nam mubarek mjesec ramazan, vrijeme intenzivnijeg doživljavanja i prakticiranja vjere. I pred Vama i Vašim kolegama je zasigurno mnogo obaveza i zadataka, pa kažite nam nešto o tome.

Ramazanske aktivnosti na području našeg medžlisa realizirat će se u 6 džemata, a u realizaciju istih biti će uključeno 8 imama. Teravih-namaz će se klanjati na 17 mjesta. Ramazanska mukabela će se učiti u Carevoj džamiji, i to: dječija mukabela sa početkom u 11:45, te mukabela za odrasle poslije podne namaza. Pored ovih aktivnosti, planiramo organizovati prigodna predavanja i vazove, zajedničke iftare, te razne aktivnosti edukativnog sadržaja, kao i druge prikladne aktivnosti za našu omladinu.

I na kraju, svakako uz zahvalnost za Vašu susretljivost, voljeli bismo da i na ovaj način uputite svoju ramazansku poruku Stočanima. Šta je to što naročito uz ramazan trebamo imati na umu?

Evo i ove godine Gospodar nam otvara vrata najdražeg mjeseca ramazana. To je mjesec blagodati neizmjerne i počasti najveće koja se čovjeku mogla ukazati. To je mjesec u kojem se postaču otvara put ka Stvoritelju. To je mjesec bogobojaznosti, ustrajnosti i odricanja u ime Allaha, posta, nafila namaza, Kur'ana, milosti, oprosta, sveopće dobrote i doboročinstva, ljubavi, bratskih susreta, opraštanja i potpomaganja. Ramazansku ljepotu i radost treba doživjeti i osjetiti, a post vjernika je ispravan ako daje plodove i ostavlja tragove u ponašanju i moralu.

Mjesec ramazan je najbolja prilika da sebi i Allahu dž.š. pokažemo koliko ga volimo, koliko poštujemo i čuvamo našu vjeru dini-islam, i koliko radimo u duhu Objave koju nam je On iz svoje milosti poslao u mjesecu ramazanu u noći Lejletu-l-Kadra. Uistinu je ramazan prilika da zaslužimo Allahov oprost od grijeha, zato je moramo iskoristiti.

Molim Allaha da iskoristimo u potpunosti ovaj Njegov poklon kojeg smo dočekali i da ga ispostimo u zdravlju, sa potpunom nagradom Uzvišenog Gospodara, i da nam Uzvišeni Gospodar omogući istinsko buđenje, ljubav, slogu, uputi nas da radimo ono što On voli i čime je On Uzvišeni zadovoljan, da nam pomogne da se okoristimo ramazanskim blagodatima, da nas ojača, podrži u vjeri koju On voli. Amin!

Ramazan Šerif Mubarek Olsun!
 
Print verzija Posalji prijatelju Dodaj u Favorite
  Register