Ostvaruje li se drevno stolačko proročanstvo?
11. feb 2014. | Humor i satira | Autor: Stolaclook | Pogledano: 2326 puta
O čemu se naime radi? Prije svega, proročanstvo uopšte nije drevno, nego staro nešto više od godinu dana. Ali pošto mediji svakako spinuju, a i mi smo kao nekakav medij, red je da se solidarišemo sa kolegama. Spinovanje – ludom radovanje!

Vidovnjaci Stolaclooka iznijeli  su krajem 2012. godine vizije budućnosti za koje nam se čini da i nisu tako neostvarive. I same nas, iako smo što prisustvovali što nazočili njihovim vizijama, prolaze trnci dok čitamo ove redove. Uostalom, prosudite sami:

...Poslije izbora će se promijenit' vlast i čovjek od one tvoje će izletit' s posla, i da ti odmah kažem, neće biti jedini. Kad ta vlast dođe, s posla će se lećet' da će biti mesa i orlu i gavranu. Mnogi će pokušavat' preć' u tu novu stranku što će se osnovat, ali će bit' nekakav na čelu u Sarajevu što nikom neće dat' u stranku ko je prije po strankama biv'o. Mnogi će zbog kredita što ih je nadiz'o na se ruku dignut', a mnogoga će i žena ostavit. E, tu će tebe, junače, sunce ogrijati! Narod će se opet ujedinit' i neće bit' važno ko se kako Bogu moli. Ti ćeš se tad zaljubit' s jednom iz Berkovića, pa ćete oboje radit' u državnom poslu. Ne'š se ništa pitat nego ćeš kola vozit', ali će ti opet fino bit'...

...Ni onaj što klanja, ni onaj što se krsti, do svoje vjere kako treba ne drži, a vođe su im davno ivicom zavile. Ali iza muke je vazda selamet. Ne volim o tome pričati, iako me mnogi pitaju, ali reći ću samo da sam u starim knjigama našla da će se uskoro zvijezde poklopiti, i kad se jedan čovjek iz Sarajeva digne, sve će tumbe okrenuti. Narodu će tada prosvijetliti i svi će za tim čovjekom krenuti. Ali dosta o tome, i ovako sam previše kazala... 

Naravno, naši prijatelji i saradnici gosp. Vidoje Viljuškar i gđa. Šuhveta-hanuma Sihirbegović redakciji su povjerili sve detalje ovog proročanstva, no zbog uznemirujućeg sadržaja (doduše samo za dio naših posjetitelja), odlučili smo da ostatak materijala koji su nam povjerili ne dijelimo sa javnošću. Mada, moramo reći da, ne udovolje li HNK/Ž vlasti u najskorije vrijeme zahtjevima protestanata, bojimo se da ćemo ih morati suočiti sa činjenicama iz pomenutih vizija naših vidovnjaka. Reći ćemo samo da se radi o budućnosti koja im se ne bi svidjela. Zato, ministri, brže malo s tim ostavkama, sabur nam je pri kraju.

Kompletan tekst pronaći ćete na Stolaclooku:

 
Print verzija Posalji prijatelju Dodaj u Favorite
  Register