Preminuo redatelj koji je obilježio naše djetinjstvo
5. maj 2014. | Vijesti | Autor: R.S. | Pogledano: 1361 puta
Znali smo ga kao autora kultnih dječijih serija Nedjeljni zabavnik, Neven, Poletarac, Tragom ptice Dodo, Babino unuče, Metla bez drške...

Timothy John Byford rođen je na jugu Engleske 1941. godine. Došao je u Jugoslaviju 1972. godine kao mladi redatelj s ekipom BBC-ja da u koprodukciji s TV Beograd napravi dječiju emisiju i - ostao tamo da živi. 

Njegova serija Nedjeljni zabavnik za koju je bio redatelj i jedan od scenarista, snimljena je u produkciji TV Sarajevo. 

Byford se posljednjih godina borio s teškom bolešću. 

- Ako povremeno čujete vrisak sa Zvezdare, moguće je da sam to ja, jer zavisim od određenog lijeka protiv bola kojeg više nema u apotekama. Znam da nisam sam, ali volio bih da čujem za bilo kog političara koji je ostao bez lijeka od koga zavisi, objavio je prije godinu dana na svom Facebook profilu. 

 
Prošle je godine Byford konačno dobio i nacionalnu penziju od Srbije, čiju je kulturu toliko zadužio. S teškom bolešću borio se posljednjih devet godina. U početku je išao na hemoterapije, a kasnije je zavisio od lijekova koji sadrže morfij neophodnih pacijentima koji imaju jake bolove.

- Krenuo sam s 25 mikrograma na sat prije tri-četiri godine, da bi mi sad bilo potrebno sto mikrograma. Jedna kutija tog lijeka može da mi traje 15 dana, znači potrebne su mi dvije mjesečno. Do sada sam lijekove nabavljao na recept u apoteci i nije bilo nestašica. Međutim, sada je nestašica nastala, kako nam je objašnjeno, zbog nekog zakona koji se čeka. Za ovih osam godina, koliko sam bolestan, rak mi je bio najmanji problem. Mnogo veći je birokratija, njihovo stalno insistiranje da se donesu neki papiri, pa zakoni, dokazi... Često znam da kažem - neću umrijeti od raka već od birokratije, govorio je Byford u aprilu 2013. 
 
(radiosarajevo.ba)
 
Print verzija Posalji prijatelju Dodaj u Favorite
  Register