Prvenstvo BiH u pravljenju cigareta
29. apr 2013. | Bizarnosti | Autor: Anadolija | Pogledano: 1496 puta
"Cigarete su preskupe, akcize koje su uvedene posljednjih godinu dana pretvorile su kupovinu kutije cigareta u vrhunski luksuz samo za one koji mogu izdvojiti veliki novac - jer ako u jednoj obitelji dvoje ili troje kupuje po dvije kutije cigareta dnevno, to je skoro 15 KM što je dovoljno da četveročlana porodica 'preživi' dan i osigura tri skoromna obroka. Ako je država računala da će samo proračunski korisnici nastaviti kupovati cigarete, mislim da su se i tu prevarili", kaže Babović u razgovoru za agenciju Anadolija.

Nova sportska disciplina, koju je pokrenuo ovaj Mostarac, zapravo predstavlja prvenstvo BiH u pravljenju cigareta od duhana mašinicama.

"Veliki broj ljudi koji puše u zadnje vrijeme prelaze na škiju i pravljenje cigareta, mašinice za pravljenje cigareta najprodavaniji su aparat u Mostaru i vjerojatno i u BiH", kaže Rešad Babović.

Planirao je da promociju svog prvenstva organizira u Fejićevoj i susjednim ulicama.

"Za sada traju prijave klubova iz BiH, i idemo s oglasom da se formiraju klubovi po općinama u BiH, ali i u regionu, jer nam je plan napraviti Balkan škija ligu i reality takmičenje. Možda je nekima ovo smiješno, ali na žalost, ovo je naša stvarnost. Pušačima također nije lako na ovoj skupoći, pa makar možemo to pretvoriti u takmičenje kako bi sebi olakšali muke", rekao je Babović.

On je objasnio da su propozicije takmičenja jednostavne. Odvijat će se u više disciplina, od brzine pravljenja cigareta mašinicom, motanja škije u ćate, do ocjene kvalitete i sličnosti napravljenih cigareta onim pravim.

"Prazne filter cigarete za punjenje mašinicama su hit proizvod, kao i same mašinice i listići za motanje duhana", navodi on.

"Ako bi mediji zavirili u kuće u Mostaru i Hercegovini, onda bi vidjeli da cijele obitelji troše svoje vrijeme kako bi napravili cigarete na mašinice od duhana ili škije. To je enormno gubljenje vremena, s obzirom da su mašinice neefikasne, posebno u Mostaru zbog vlage i oscilacija u temperaturama, što utječe na duhan da bude mašinski tretiran. Ako je velika vlaga u zraku, što je često u Mostaru, onda duhan povuče vlagu i mašinice jednostavno posrću i pucaju", objasnio je sugovornik agencije Anadolija.
 
Print verzija Posalji prijatelju Dodaj u Favorite
  Register