Sahranjena nena - svjedok masakra na Čavkarici
23. jan 2014. | Širi zavičaj | Autor: E. D. | Pogledano: 1869 puta
Uz prisustvo oko 500 vjernika iz svih dijelova Bosne i Hercegovine, najviše raseljenih Bošnjaka iz Trebinja, Bileće i Gacka, danas je u haremu Grančarevo kod Trebinja klanjana dženaza i obavljen ukop Hadžere Ćatović - Bijedić, žene čija životna sudbina je postala simbol stradanja Bošnjaka u 20. stoljeću u Hercegovini, javlja dopisnik agencije "Anadolija"

Dženazu namaz predvodio je mostarski muftija Seid ef. Smajkić koji je u svom govoru prisutne podsjetio na nužnost očuvanja općih humanih i univerzalnih načela čuvanja ljudskih života i ljudskog dostojanstva.

Podsjetivši na činjenicu kako je Hadžera okružena leševima najbliže rodbine, komšija, bez hrane i vode, u jami Čavkarici 1941. godine provela 73 dana, muftija Smajkić je kazao kako je Hadžera postala simbol svih nedužnih civila koji su proteklog stoljeća potpuno nedužni ubijeni i bacani u brojne jame u Hercegovini.

"Hadžera je simbol stradanja muslimanskog stanovništva od 1941. - 1945. Ona je simbol i nasilja u bilećkom selu Korita koje se desilo 27 godina ranije, 1914.g. Nikada se nisu saznala imena Dizdarevića i Redžića koji su 1914. godine zvjerski ubijeni i bačeni u jamu koja će po njima dobiti ime Dizdaruša", rekao je muftija.

U istu tu jamu u Drugom svjetskom ratu pobacane su kosti nedužnog srpskog stanovništva, kojeg su ubijale ustaše, pa je zovu i Korićkom jamom. Muftija je i taj zločin nedvosmisleno osudio kazavši kako je to zločin bez presedana i za svaku osudu.

"Međutim u Koritima i okolini od 1914. godine ne živi niko od muslimana. Uništeni su svi tragovi islamske kulturne baštine koji su nastali na ovom području u toku 400 godina osmanske vladavine", podsjetio je muftija.

On je potom ustvrdio kako je Hadžera simbol stradanja Bošnjaka i u posljednjem ratu, rekavši i kako su o istim namjerama stvaranja etnički čistih prostora u posljednjem ratu 1992. - 1995. progovorile neke druge jame na području Nevesinja poput jama "Breza", "Teleća Lastva", "Lipovača".

"I sve one govore o planu sistematskog iskorjenjivanja sa prostora istočne Hercegovine", istakao je muftija Smajkić.

Nedužno bošnjačko stanovništvo u posljednjem ratu je ubijano i mučeno bez razlike na pol i starost. Muftija Smajkić je naglasio kako još uvijek Bošnjaci Nevesinja, dvadeset i dvije godine od zločina, traže ostatke kostiju svojih najbližih po jamama u istočnoj Hercegovini.

"Oni nemaju mira, niti ga mogu imati dok ne pokopaju kosti svojih roditelja, braće, sinova i djece", rekao je muftija.

Muftija je pozvao sve relevantne naučne institucije da rasvijetle slučajeve stradanja Bošnjaka istočne Hercegovine, s posebnim naglaskom na Čavkaricu.

"Naša je obaveza izvršiti ekshumaciju, identifikaciju i u duhu vjerskih standarda i ustaljenih civilizacijskih normi dostojno pokopati sve šehide Čavkarice. Naša je obaveza obilježiti stratište Čavkarica kako bi bilo pristupačno i prepoznatljivo mjesto stradanja", podsjetio je Smajkić, prenosi "Oslobođenje".

Hadžera Ćatović-Bijedić rođena je u Planoj kod Bileće 1920. godine. Nakon Drugog svjetskog rata udala se u Grančarevo kod Trebinja, gdje je danas i pokopana. Početkom agresije na Bosnu i Hercegovinu prognana je 1992. godine u Dansku, gdje je u svojoj 93. godini umrla.

(StarMo)
 
Print verzija Posalji prijatelju Dodaj u Favorite
  Register