Smrdi vam sir!!!
8. dec 2012. | Gastronomija | Autor: Rade Likić | Pogledano: 2652 puta
Ovo je navodno, prije nekoliko decenija na stolačkoj pijaci "Tepi", izvjesna dobrodržeća gospođa ljutito prigovorila jednom domaćinu iz Ljubinja koji je na tezgi držao mješinu sa sirom. "Sačekaj, bona, malo!" - odgovorio joj je seljak i odmakao se koji metar od tezge, pa upitao: "Smrdi li sad?"

Da li se ovo zaista dogodilo ili je to jedna od hercegovačkih legendi koje se godinama prepričavaju od mjesta do mjesta, naravno sa razlčitim akterima, ostaje tajna, međutim slušao sam lično komšiju koji radi na Zapadu, u Njemačkoj, kako je jednom zgodom kao marendu na "arbajt" ponjeo malo sira iz mješine prokrijumčarenog iz zavičaja. Kada je na pauzi otvorio  posudu sa sirom, šef užasnut mirisom te nepoznate i na prvi pogled opasne tvari, odmah mu je dao slobodan dan i još mu je obećao povišicu uz uslov da "to" više ne donosi na posao.

Bilo kako bilo, sir iz mješine, taj, uz raštiku, najpoznatiji  hercegovački prehrambeni artikl nije za svakoga. Na  osobe koje se prvi put susreću sa njim neprijatno će djelovati  njegov oštar miris. Oni slabijih živaca  koji ga prvi  vide u mjehu od ovčije kože vrlo se  lako mogu psihički uznemiriti. Tako je jedna ljubinjska snajka, rodom Srbijanka koja se sa ovim hercegovačkim produktom susretala samo u najlonskim kesama za zamrzivač, koje su iz zavičaja stizali na razne načine i usput ga zavolila, u posjeti muževom rodnom kraju, u izbi svekrove kuće  ugledala  neobičan i zastrašujući predmet.

- Tata ,šta je ono? - upitala je svekra.

- Kako šta je nevjesta!!! Pa mješina!!! - sa čuđenjem uglasu, odgovorio je svekar.

- Pa šta će vam tako odvratna stvar?

- U nju mećemo sir, nevjesta!!! Onaj što ga ti uvijek tražiš da vam pošaljemo!!! - pomalo ljutito odgovorio je iznervirani svekar.

- Piiih!!! Nemojte ga tata više slati, molim vas!

Mi koji smo odrastali sa sirom iz mijeha, prema njemu gajimo posebne, gotovo idolopokloničke osjećaje i njegov oštar, žestok miris za nas je opojan poput nekog dizajnerskog parfema. Moja baba, kao kakva Francuskinja, svaki obrok počinje i završava sa sirom iz mijeha.

Niko ne zna kada se sir u Hercegovini počeo pripremati na ovakav način. Njegovo porijeklo skriveno je u viševjekovnoj tami. Uglavnom, sir iz mješine pravi se od kravljeg, kozjeg i ovčijeg mlijeka. Ovaj poslednji postao je prava rijetkost jer se ovce više ne muzu a vjerujte mi radi se o deliciji kakvu će te rijetko probati. Imao sam priliku da ga degustiram nekoliko puta u životu i to je za mene bilo specijalno gastronomsko iskustvo. Za pravi kvalitetni sir potrebno je koristiti cijelo mlijeko, znači ne skidati kajmak. Kada se proces sirenja završi, sir se stavlja u mjeh od ovčije rjeđe od kozje kože. Da bi sir sazreo potrebno je otprilike da dva mjeseca stoji u  dobro zavezanom mijehu, kako vazduh ne bi siru dao gorkast ukus to jeste da sir ne bi, narodski rečeno, "palio" po nepcima i jeziku. Zanimljivo je da se  ova vrsta sira ne može industrijski proizvoditi već se jedino može pripremati u malim seoskim domaćinstvima na stari način. To svemu daje veću draž jer se zbog toga,  ovaj proizvod ne može brendirati, tako da nije interesantan za velike igraće u prehrambenoj industriji i njegovo spravljanje uvijek će biti u rukama skromnih  hercegovačkih seljaka.

Sir iz mijeha može se jesti kao obrok sa hljebom ili još bolje, sa priganicama. Odlično se slaže sa sa sušenim svinjskim, bravljim i jarčevim mesom. Samo u slučaju ovakvog kombinovanog konzumiranja, treba biti umjeren. Sjećam se da je nekada prije rata, vraćajući se sa nekog simpozijuma u Dubrovniku, kod djeda u Ljubinje svratio moj tetak sa direktorom jednog tadašnjeg gigantskog preduzeća iz Srbije. Pred njih je postavljena bogata trpeza: tanko rezani pršut, kajmak iz mjeha koji je dobavljen iz nekog sela u gornjoj Hercegovini, jarčeva plaha i naravno dobro zreli, blago žućkasti i aromatični sir iz mješine. Uzalud je tetak upozoravao direktora da ne pretjeruje sa mezom, (domaćini to nisu radili jer nije u skladu sa pravilima domaćinskog ponašanja) ovaj se nije dao omesti. Posložio bi krišku pršuta i  jarčevine, pa ih obmotao oko grumena sira. Tako složene zalogaje ubacivao je u usta kao u prekrupač, sve zalijevajući jakim crnim vinom. Kasnije je tetak pričao da su se prvi simptomi predoziranja hercegovačkim delikatesima javili već na Teparuši, naselju smještenom na izlazu iz Ljubinja prema Stocu. Širom je otvorio usta, počeo ubrzano da diše, znoji, trese se i  tankim glasićem vapi: "Vode, vode…..molim vas..." Kako je bila noć, a poznate kafane na Žegulji bile zatvorene, u ovom bezvodnom kraju voda se mogla naći samo u Stocu.

Stolac je udaljen nekih desetak kilometara od Žegulje, ali se neumjerenom direktoru ta razdaljina učinila mnogo dužom, gotovo kao vječnost. Kada su pristigli u Stolac, panično je istrčao iz automobila , gotovo se skotrljao u korito Bregave i, onako u odjelu, skočio u rijeku. Pošto se malo pripovratio od žeđi, pridigao se i, stojeći u vodi do koljena, uzviknuo:

- Što si tekla, tekla si!

Ovakvih anegdota moglo bi se napisati na desetine.

Sir iz mijeha proizvodio se u svim stočarskim brdskim krajevima, ali postojale su razlike ne toliko u tehnologiji koliko u obradi mlijeka. U jugoistočnoj Hercegovini ili Humnini iz mlijeka se ne vadi masnoća, dok u sjevernoj Hercegovini seljaci skidaju mrs sa mlijeka i tako dobivaju prvorazredan kajmak, a sir koji dobiju posle takve obrade nazivaju Torotan. Ovaj sir je suh i tvrd i prema neprovjerenim istorijskim izvorima, tokom devetnaestog vijeka, za vrijeme ustanaka, uspješno je korišten kao streljivo u nedostatku olova.

Posebno je interesantana sujeta koje domaćice iskazuju hvaleći svoj sir. Uvijek je u njih sir punomasan, zreo, čist, dok kod komšinica, nevjesti, zaova ili svekrva to nije slučaj.

Uvijek se nasmijem slušajući ostarjele simpatične  seljenke koje u razgovorima o siru uvijek posebno ističu higijenu dok se u sebi prisjećam njihovih priča o hroničnom nedostatku vode po koju su nekad pješačili i više kilometara i jasno mi je da se sir nije pripremao u u baš sterilnim i laboratorijskim uslovima.

Za nas, koji nemamo stoku i ne prizvodimo vlastiti sir, njegova kupovina pravi je ritual. Za mene lično svaki sir je dovoljno dobar, ali najviše volim zreli, punomasan i koji ima izvjesnu aromu, koju bi neko nenaviknut možda okarakterisao i kao smrad. Našim rođacima u rasejanju svaki sir koji im spremimo vrhunskog je kvaliteta pa makar bio i ubuđan. Ništa tako intezivno ljudima koji su napustili hercegovački krševiti zavičaj ne budi nostalgične uspomene kao sir. On je podsjetnik na bezbrižne dane mladosti, njegov miris ih vraća u njihove skromne kamene domove, u malene avlije, među stogove sijena, torove i obore.

Sir iz mješine danas ima svoju tržišnu vrijednost, ali se bojim da u ovom vremenu globalizacije, približavanju ne uvijek dobrim evropskim standardima, naše birokratsko rukovodstvo jednostavno ne zabrani proizvodnju ovog prehrambenog blaga jer se proces njegovog nastajanja ne može svesti u tamo nekakve zakonske regulative.

Nama ostaje da uživamo jedući sir, dok ga još uvijek ima ko stvarati. Samo, sjetite se onog direktora koji je pokušao popiti Bregavu.

(Moja Hercegovina)


 
Print verzija Posalji prijatelju Dodaj u Favorite
  Register