Stolačka "Željezara" kreće s proizvodnjom
18. jan 2014. | Humor i satira | Autor: Stolaclook | Pogledano: 4263 puta
Kako Stolaclook ekskluzivno saznaje iz dobro obaviještenih krugova (i halki), nekadašnji gigant stolačke (pa i šire) privrede, TGA Stolac, popularna stolačka "Željezara", napokon će početkom maja/svibnja tekuće godine otvoriti svoja vrata za 200 radnika/djelatnika. Naime, nakon kratkog ali burnog (održanog po sjeveru) zasjedanja, čelnici stranaka koje su na proteklim lokalnim izborima uspjele preći izborni prag i izboriti članstvo u OV Stolac donijeli su odluku o osnivanju j.p. "Željezara" d.d. Stolac - Krajšina b.b., te su dobili čvrste garancije vlade FBiH, MMF-a, IPA fondova, Karitasa i Merhameta da će ovaj projekat biti izdašno finansijski podržan. 

Doduše, imajući u vidu sve specifičnosti stolačke sredine, projekat će biti realiziran na, za Stolac, uobičajen način - riječ je, naravno, o "dvije Željezare pod jednim krovom" - a u skladu sa željama i nastojanjima svih građana ove, sa ponosom to možemo reći, najnerazvijenije općine u F BiH.

Što se samoga ustrojstva fabrike/tvornice tiče, saznajemo kako će se u dijelu pogona sa bošnjačkim predznakom izrađivati građevinske armature postupkom teglenja žice i pikovanja iste, dok će hrvatska komponenta "Željezare" raditi sa ponešto izmijenjenom tehnikom koja se ogleda u vlačenju i točkastom zavarivanju. 

Iako je u preliminarnim pregovorima pitanje zajedničke menze izazvalo žučne rasprave i razilaženja, važno je napomenuti kako je na kraju, zbog visokih troškova gradnje, ipak prevladalo mišljenje o zajedničkom radničkom/djelatničkom restoranu, što će u konačnici, vjerujemo, biti još jedan važan korak u promoviranju vrijednosti suživota i njegovanja tradicije dobrosusjedskih odnosa po kojima je Stolac u široj zajednici već odavno poznat. Na jelovniku menze, doznali smo u razgovoru sa budućim šefom nabavke, bit će isključivo jela koja ne sadrže sastojke svinjskog porijekla/podrijetla.

Ono što će posebno obradovati sve građane grada na Bregavi, a ne samo onih dvije stotine koji će se zaposliti, jeste i obilje kulturnih, zabavnih i vjerskih sadržaja koji će pratiti planiranu ceremoniju otvaranja ovoga privrednog subjekta za koji se slobodno može reći kako je duboko urezan u genetski kod svakog dobronamjernog Stočanina. Program u režiji Harisa Pašovića i Antuna Vrdoljaka otpočet će tačno/točno u podne polusatnim vatrometom koji će stolačko vedro nebo, na radost najmlađih a i onih nešto starijih, obasjati, prema riječima organizatora, svjetlošću jačine koju proizvodi eksplozija manje hidrogenske/vodikove bombe. 

Svečana povorka najviših dužnosnika i građana potom će se uputiti prema Krajšini, na čelu sa stolačkom Gradskom limenom glazbom/muzikom koja će ovom prilikom, u posebnom aranžmanu, izvesti kompozicije "Road to Hell", "Geni kameni" i "Kad procvatu behari". Potom će pogone tvornice, uz pomoć stolačkog vatrogasnog društva, blagosloviti i posvetiti biskup trebinjsko-mrkanjski koristeći se cisternom Svete vodice koja će, specijalno za ovu priliku, teći u šmrkovima, dok će muftija hercegovački, u režiji Sulejmana Kupusovića, prirediti klanje cijelog stada kurbana. 

Nakon vjerskog dijela programa, bivšim uposlenicima bit će uručeni prikladni pokloni/darovi - LCD dijagonale 142 cm i Rakine jarčeve plahe sa Hrguda, poslije čega će se napokon pristupiti presjecanju svečanog lanca uz pomoć makaza/škarica za sječenje armature. Za to vrijeme glumci NP i HNK Mostar, u režiji Gradimira Gojera, izvest će recital poezije Heavy Metal provenijencije. 

Slavlje će potom biti nastavljeno do kasno u noć muzičko-scenskim spektaklom najvećih zvijezda regionalne scene, dok će za ljubitelje sporta biti održano i takmičenje/natjecanje u sportskom ribolovu uz pomoć struje visokog napona (110KV) koju će, specijalno za ovu priliku, velikodušno ustupiti Elektroprivreda HZ HB, a valja naglasiti kako će glavni sponzor ovog događaja, BH Telecom, najuspješnijeg takmičara zaposliti u jednu od svojih mnogobrojnih poslovnica, dok će nižerangiranim natjecateljima osigurati utješne nagrade.

Na kraju, odgovorno tvrdimo kako najavljeni projekat "dvije Željezare pod jednim krovom" predstavlja razlog više da na predstojećim izborima svoje povjerenje poklonimo onima koji su nas uspješno vodili i do sada, onima koji su istrajno i mukotrpno lobirali od nemila do nedraga kako bi nas, vrijedno njegujući balkanske segregacije, približili evroantlantskim integracijama. Svakako, o svim pojedinistima u pogledu zapošljavanja u "Željezari" bit ćete blagovremeno obaviješteni putem našeg portala, a kako saznajemo svi zainteresirani moći će konkurisati isključivo putem novoformirane FB grupe "Radit ću u Željezari".

gloginje
gloginje Ne znam kako vama, ali meni ovo sve ne mirise na dobo...cak sta vise, imam onaj cudni osijecaj da ce Zeljezara u ovom obliku, napacenom narodu Stoca ( a i Dubrava) dobro da zasmrdi, jer prosto, ne vidoh nigdje da se spomenuse bilo kakvi filteri ili ...See More
18.01.2014 at 20:45
basamak
basamak Iz dobro obavještenih izvora saznajem da će armaturne mreže iz novopokrenute firme u buduće biti kružnog oblike da bi se mogle kotrljajući dostavljati do kupaca iz okruženja i tako postići značajne uštede u transportu.
19.01.2014 at 15:44
eminbeg
eminbeg Na šta će ovo izać', Allahu dragi?
19.01.2014 at 16:27
Post a comment
 
Print verzija Posalji prijatelju Dodaj u Favorite
  Register