Stolački srednjoškolci u Lillehammeru
21. maj 2014. | Vijesti | Autor: Huso Razić | Pogledano: 3570 puta
Projekt razmjene učenika između Srednje škole Stolac i gimnazije Lillehammer vidergående skole nastavljen je i ove godine. Tako je trinaest učenika i dva profesora Srednje škole Stolac posjetilo Norvešku, tačnije Lillehammer, u periodu od 6. 5. 2014. do 13. 4. 2014. godine. Projekt razmjene učenika je počeo još 2011. godine, a ovo je treća posjeta učenika i profesora Srednje škole Stolac Lillehammeru kroz ovaj program. 

Program razmjene učenika je nastao kao ideja Ingunn Skurdal, a realizuje se zahvaljujući organizaciji Srednje škole Stolac i gimnazije Lillehammer vidergående skole, kao i organizaciji Nansen dijalog centra u Mostaru i Nansen centra za mir i dijalog u Lillehammeru. 

Zahvaljujući ovoj razmjeni, učenici i profesori su imali priliku upoznati se s norveškom kuturom i tradicijom posjetivši veliki broj muzeja, osjetiti skandinavske uslove života, ali i prisustvovati časovima u gimnaziji Lillehammer vidergående skole, te na taj način uočiti razlike u obrazovnim sistemima i naučiti više o Lillehammeru. Učenici su, također, kroz druženje sa svojim všnjacima, bili u prilici da razmjene iskustva i steknu nova prijateljstva. Kroz ovaj program razmjene organizovan je i izlet u Oslo za sve učesnike ovogodišnjeg programa  razmjene. 

Uzvratni posjet učenika i profesora iz gimnazije Lillehammer vidergående skole Stocu očekuje se polovinom septembra, kada će naši učenici i profesori imati priliku da budu domaćini i na što bolji način dočekaju svoje prijatelje iz Norveške.

Finansijsku podršku programu razmjene učenika, kao i prethodne godine, pružio je okrug Oppland, Norveška.
 
Print verzija Posalji prijatelju Dodaj u Favorite
  Register