Sve više mladih odaje se politici
9. mar 2013. | Bizarnosti | Autor: S. Sokolović | Pogledano: 1419 puta
Zbog nemogućnosti pronalaska posla sve više mladih odaje se politici, pokazuju rezultati najnovijeg istraživanja Instituta za političku podobnost iz Sremske Kamenice.

Istraživanje je pokazalo da je ova pojava najrasprostranjenija među fakultetski obrazovanim mladim ljudima, starosti između 25 i 30 godina koji na posao čekaju bar 6 meseci. Ono što posebno zabrinjava stručnjake sa ovog instituta je činjenica da se starosna granica stupanja mladih u prvi kontakt sa politikom spušta sve niže.

- Visok stepen izloženosti mladih riziku od politike je društveni problem pred kojim ne smemo zatvarati oči - smatra dr Jovanka Radenović sa Instituta za političku podobnost - Koliko je ova pojava rasprostranjena najbolje potvrđuje podatak da čak 72 odsto mladih ljudi iz Srbije u svom neposrednom okruženju ima nekoga ko se okrenuo politici zbog problema da pronađe zaposlenje - dodaje naš sagovornik.

- Statistika je pokazala da 68 odsto mladih izlaz iz nezaposlenosti vidi u politici, dok je oko 49 odsto njih bilo ponuđeno radnim mestom pod uslovom da se politički angažuje. Kada se uzme u obzir zabrinjavajuća činjenica da mladi u prvi kontakt sa politikom dolaze sve ranije, već u srednjoj školi, onda ove brojke ne treba nikoga da čude. Zvaničnih podataka nema, ali se procenjuje da je oko dve trećine mladih u prvi kontakt sa politikom došlo preko nekog iz najužeg društva. Živimo u takvom vremenu da mnogi u politici vide rešenje za sve svoje probleme - kaže dr Radenović.

- Zloupotreba politike je naša realnost, to se ne događa negde drugde i nekom drugom, već ovde i nama, i toga moramo da budemo svesni kako bismo našli izlaz iz ove nimalo ružičaste situacije - poručila je na kraju razgovora dr Jovanka Radenović.

(njuz.net)

 
Print verzija Posalji prijatelju Dodaj u Favorite
  Register