Urediti i izgraditi plažu Luka!
24. jan 2013. | Ekologija | Autor: Stolaclook | Pogledano: 2411 puta
Vrijedni poslenici organizacije EkoTur Stolac pozabavili su se novom akcijom. Naime, planiraju sanirati i urediti plažu Luka. Napokon se našao neko ko je uvidio potrebu njene sanacije kako jedno od omiljenih kupališta na Bregavi ne bi, usljed djelovanja zimskog vodostaja, u potpunosti nestalo!

O prirodnim pogodnostima koje ova stolačka plaža pruža za odmor i rekreaciju suvišno je i govoriti. Nažalost, osim improviziranih terena za mali fudbal i odbojku koje su napravili sami korisnici plaže, ozbiljnijim i planskim uređenjem ovog, baš kao i drugih stolačkih kupališta, do sada se niko nije bavio. Da nije bilo par akcija čišćenja korita Bregave i stolačkih kupališta koje su osmišljene i realizirane od strane nevladinog sektora, možemo samo zamisliti u kakvom stanju bi se ta mjesta danas nalazila.

Što se tiče sanacije, prioritet ovoga projekta jeste izgradnja kamenog zida u dužini od 200 m, visine između 1 i 2 metra, kojim bi se sprečila dalja erozija tla i poplavljivanje plaže u zimskom periodu.

Projekat uređenja plaže Luka podrazumijeva izgradnju terena za basket i nekoliko manjih skakaonica, stvaranje uslova za bavljenje odbojkom u vodi i vaterpolom, uređenje terena za mali nogomet i sređivanje prostora na plaži predviđenog za kupače.

Predviđeno je i organiziranje "male olimpijade" plaže Luka sa takmičenjima u različitim sportskim disciplinama, što bi kasnije valjalo proširiti i na druge plaže na rijeci Bregavi.

BH Telekom je za realizaciju ovoga projekta donirao iznos od 1.000,00 KM po raspisanom Javnom pozivu, dok ukupna predviđena vrijednost projekta iznosi 10.716,00 KM. Napomenimo da u ovaj iznos nije uključena vrijednost angažmana mladih osoba na volonterskoj osnovi, sa preko 5.000 radnih sati potrebnih za realizaciju projektnih aktivnosti. Inače, očekuje se da će u realizaciji ovoga projekta učešća uzeti stotinjak volontera.

Kako nam je kazao koordinator ovog projekta ispred EkoTura Asim Pitić, želja im je da se u projekat uključe i ostale nevladine organizacije, prvenstveno one koje se bave pitanjima mladih, sportom i slično.

I kako to kod nas redovno biva, novac predstavlja najspornije pitanje kad je riječ o realizaciji dobrih ideja i općekorisnih projekata. U EkoTuru se nadaju da će određenu potporu uspjeti dobiti i od same Općine Stolac, a svakako pozivaju i sve poslovne subjekte te građane kojima mogućnosti to dopuštaju da daju svoj doprinos uređenju ovog stolačkog kupališta. 

Ko zna, možda baš pod Lukom budu stasavali neki budući stolački šampioni u sportovima na vodi ili odbojci na pijesku.
 
Print verzija Posalji prijatelju Dodaj u Favorite
  Register