Vodopadu Provalije prijeti urušavanje
19. sep 2012. | Ekologija | Autor: Eko akcija | Pogledano: 2745 puta
Zbog neodgovornog ponašanja lokalne zajednice u Stocu, ali i nemara nadležnih institucija, vodopadu Provalije na rijeci Bregavi prijeti potpuno urušavanje. Zbog rascjepa ogromnih kamenih zidova niz koje se slijeva voda i pada s visine od 20 metara, već su se stvorile brojne pukotine kroz koje prodire voda i prijeti da potpuni razruši ovo prirodno blago. Brojni su bili pokušaji i apeli građana da nadležnim općinskim službama skrenu pažnju na ovaj problem.

Avdo Elezović već godinama pokušava alarmirati odgovorne da poduzmu neke mjere.

- Sve je bilo uzaludno. U općinskim službama su u više navrata obećali da će doći i upoznati se s problemom, ali nikada nisu došli. Ako se hitno ništa ne poduzme, ovo će se sve urušiti i posljedice bi bile nesagledive. Glavni problem je što nema inspekcije i zbog toga niko ne vrši nadzor. Tokom ljetnih mjeseci odavde su pokušavali eksploatisati kamen za građevinske radove. To stvara dodatne probleme, pa je ta namjera osujećena - kaže Elezović.

Osim narušavanja ambijenta, zbog urušavanja vodopada opasnost prijeti i ljudima koji stanuju u neposrednoj blizini.

Kako nam je rekao Elezović, apel su pokušali uputiti i Državnoj komisiji za zaštitu i očuvanje nacionalnih spomenika kulture. Dobili su odgovor da se građani trebaju sami organizovati i potpisati peticiju, te je proslijediti, kako bi mogla uslijediti neka reakcija. Nepredvidive ćudi prirode i rijeka Bregava, međutim, i dalje potkopavaju vodopad, a reakcije još nema, ili će uslijediti tek onda kada možda bude kasno.

(Dnevni avaz)
 
Print verzija Posalji prijatelju Dodaj u Favorite
  Register